Biszkopt
Podstawą każdego tortu jest biszkopt – bez tego ani rusz! Biszkopt zakupić można w sklepie, lepiej jednak smakuje biszkopt robiony samodzielnie. O lepszy smak warto się pokusić. Oto prosty przepis na pyszny biszkopt.
Składniki
6 jajek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka starannie oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana jest tak sztywna, że po odwróceniu miski trzyma się dna i nie spływa (kilka minut miksowania na wysokich obrotach i gotowe!), stopniowo dodajemy cukier.
Miksując cały czas, dodajemy żółtka. Przez kolejne kilka minut nie przestajemy miksować. Kiedy masa biszkoptowa zgęstnieje, powoli dodajemy mąkę, powoli ją „sitkując” (wsypujemy mąkę na sito i przesiewamy do naczynia, w którym miksujemy masę).
Gotowe ciasto wlewamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Pieczemy krótko, bo ok. 40 minut w temperaturze 180° C. Możemy sprawdzić czy biszkopt jest gotowy, wkładając w ciasto wykałaczkę – jeśli wyciągniemy ją sucho, biszkopt jest upieczony.
Nasączenie ponczem – to kolejny krok w przygotowaniu tortu. Uprzednio pokrojony biszkopt (przyda się długi, gładki nóż) z umiarem nasączamy. Biszkopt będzie „wilgotny”, a przez to lepszy w smaku i dłużej świeży.
Poncz przygotowuje się zwykle z użyciem alkoholu (co wzbogaca aromat). Wystarczy wymieszać wodę z wódką lub innym alkoholem (dobrze sprawdza się tutaj rum) i z cukrem waniliowym (całe opakowanie). Proporcja wody i wódki powinna wynosić 5:1 (co znaczy, że na 5 łyżek wody 1 łyżka alkoholu).
Wodę zastąpić można np. mocną herbatą - herbatę należy wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, po czym wystudzić i wlać rum lub kawę – zamiast rumu można użyć ajerkoniak (tutaj bez cytryny).
Czytaj więcej >
Podstawą każdego tortu jest biszkopt – bez tego ani rusz! Biszkopt zakupić można w sklepie, lepiej jednak smakuje biszkopt robiony samodzielnie. O lepszy smak warto się pokusić. Oto prosty przepis na pyszny biszkopt.
Składniki
6 jajek
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka starannie oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana jest tak sztywna, że po odwróceniu miski trzyma się dna i nie spływa (kilka minut miksowania na wysokich obrotach i gotowe!), stopniowo dodajemy cukier.
Miksując cały czas, dodajemy żółtka. Przez kolejne kilka minut nie przestajemy miksować. Kiedy masa biszkoptowa zgęstnieje, powoli dodajemy mąkę, powoli ją „sitkując” (wsypujemy mąkę na sito i przesiewamy do naczynia, w którym miksujemy masę).
Gotowe ciasto wlewamy na blachę nasmarowaną tłuszczem. Pieczemy krótko, bo ok. 40 minut w temperaturze 180° C. Możemy sprawdzić czy biszkopt jest gotowy, wkładając w ciasto wykałaczkę – jeśli wyciągniemy ją sucho, biszkopt jest upieczony.
Nasączenie ponczem – to kolejny krok w przygotowaniu tortu. Uprzednio pokrojony biszkopt (przyda się długi, gładki nóż) z umiarem nasączamy. Biszkopt będzie „wilgotny”, a przez to lepszy w smaku i dłużej świeży.
Poncz przygotowuje się zwykle z użyciem alkoholu (co wzbogaca aromat). Wystarczy wymieszać wodę z wódką lub innym alkoholem (dobrze sprawdza się tutaj rum) i z cukrem waniliowym (całe opakowanie). Proporcja wody i wódki powinna wynosić 5:1 (co znaczy, że na 5 łyżek wody 1 łyżka alkoholu).
Wodę zastąpić można np. mocną herbatą - herbatę należy wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, po czym wystudzić i wlać rum lub kawę – zamiast rumu można użyć ajerkoniak (tutaj bez cytryny).
Czytaj więcej >
bambi
Pozdrowienia:)
Tit
HM