Komosa ryżowa i jej cenne właściwości

Komosa ryżowa to inaczej ryż peruwiański. To także pseudozboże, które wytwarza bogate w skrobie nasiona, ale zbożem jako takim nie jest. Nazywany bywa też "świętym zbożem Inków".

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Komosa ryżowa i jej cenne właściwości
fot. komosa ryżowa, quinoa

Quinoa jest bogata w białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i składnik mineralne. Zawiera saponiny, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Ma działanie antynowotworowe. Zawiera dużo flawonoidów, których w swoim składzie nie mają inne tradycyjne zboża. Jest spokrewniona z polską komosą białą - lebiodą.
Może należycie uzupełnić dietę wegańską, dzięki dużej zawartości białka. Ziarna komosy są bogate w tłuszcze nienasycone, w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Obniżają poziom cholesterolu, zmieszają ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Zawiera najwięcej cennych witamin i pierwiastków – C, E, D oraz z grupy B, żelaza (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, a także regulujący pracę przewodu pokarmowego - błonnik.
Regularne pożywanie komosy chroni przed cukrzycą. Wzmacnia cały organizm, miedzy innymi nerki. Udowodniono jej skutecznie dzaiłanie przy bólach migrenowych. Polecana jest matkom karmiącym, bo wspomaga wytwarzanie pokarmu. Można podawać ją niemowlętom.

Komosa uważana jest za roślinę bezglutenową, ale badania nad nią niejednoznacznie to określają. Zarejestrowane są przypadki osób uczulonych na komosę. Mogą ją spożywać cukrzycy, bo ma niski indeks glikemiczny IG=35. Obniża poziom cukru we krwi. Ma lekko słodki smak, dlatego nadaje się do deserów i dań głównych. Można nim zastępować kasze, ziemniaki, makarony, kluski. Zalecany do sałatek, zup, gulaszu, do pieczenia ciastek.
Przed przygotowaniem należy przepłukać ziarna komosy i gotować około 10-15 minut w stosunku 2: 1 wody do komosy.


Poznaj wartości odżywcze poszczególnych kasz! >>>