Szparagi białe, zielone, a może fioletowe? Na jakie Wy się skusicie po przeczytaniu tej notki?
Moc dobroczynnych składników drzemie w każdej pojedynczej łodydze. Szparagi są bardzo zdrowe i w sezonie, kiedy smakują najlepiej powinny lądować na naszych talerzach jak najczęściej. Jedna porcja szparagów to ok. 20 kcal/100 gr warzyw. Oprócz energii znajdziemy w nich także witaminy z grupy A i E - tak cenne dla dobrej kondycji naszej skóry, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze. Nie można im odmówić także pożądanej dawki błonnika, potasu, magnezu oraz wapnia. Szparagi zawierają także aktywny aminokwas zwany asparaginą, która ma właściwości moczopędne. Uważa się, że przyswajanie tych związków ma pozytywny wpływ na radzenie sobie z objawami reumatyzmu oraz artretyzmu.
To nie koniec pozytywnego wpływu szparagów na nasz organizm
Szparagi są także znanym produktem wspomagającym detoksykację organizmu. Wszystko za sprawą glutationu, który wpływa na pracę wątroby i ułatwia usuwanie toksyn. Poza tym zielone pędy są lekkostrawne i dostarczają nam inuliny - substancji usprawniającej funkcjonowanie układu pokarmowego.
Szparagi są po prostu pyszne – rozsmakuj się w nich
Szparagi mają jasno określony smak i dla tych wyrazistych akcentów, warto poeksperymentować z nimi w kuchni. To nie tylko dekoracja dla dania głównego, ale samodzielna potrawa, która może podbić serce niejednego niejadka. Wystarczy spróbować, by przekonać się jak cudownie wpływają na podniebienia domowników.
Który z powodów wymienionych przez naszą redakcję najbardziej trafił do Waszego serca i przekonał do kupienia szparagów podczas jutrzejszych zakupów?
Polecamy: tagiatelle ze szparagami i suszonymi pomidorami >>>
Zdjęcia: Fotolia
weronikaS
karola25
LauraLaura