Sezon na szparagi jest krótki, ale za to bardzo obfity! Ponieważ te słynne warzywa mają bardzo dużą ilość witamin, minerałów i właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, warto korzystać z ich dobrodziejstw.
Obieranie szparagów krok po kroku
Jak zabrać się za obieranie szparagów? Wszystko zależy od ich gatunku. Przede wszystkim wszystkie odmiany należy przed obróbką dokładnie umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Można to zrobić przy pomocy noża, ale także odłamując koniec szparaga.
Jak to zrobić? Złap warzywo mniej więcej 2 cm mierząc od końca i odłam delikatnie twarde zakończenie, aż usłyszysz charakterystyczny „klik”. Jeżeli końcówka się nie odłamie, przejdź palcami w inne miejsce, nieco wyżej główki. Na pewno w którymś momencie końcówka odłamie się bez żadnego problemu.
fot. Adobe Stock
Warto pamiętać, że zielona oraz fioletowa odmiana tych szparagów nie wymaga obierania. Warzywa tego rodzaju są cieńsze i delikatniejsze od białych, które należy obrać, żeby po ugotowaniu nie były łykowate i twarde.
Jak obierać białe szparagi?
Białe szparagi, ze względu na lekko zdrewniałe skórki obiera się niewielkim nożykiem bez ząbków lub obieraczką do warzyw. Należy obierać szparagi od odciętej lub odłamanej stwardniałej końcówki, aż do główki warzywa z jej pominięciem. Główka jest bardzo delikatna i miękka, nie wymaga dodatkowego obierania.
fot. Adobe Stock
Po obraniu możesz przystąpić do obróbki warzyw. Zobacz jak gotować białe szparagi, aby były kruche i delikatne w smaku. Pamiętaj, że szparagów nie należy gotować zbyt długo, szczególnie zielonej i fioletowej odmiany. Wymagają one jedynie delikatnego blanszowania, ale można jeść je także na surowo.
Nina W.
karola25