1. Przygotowane owoce dusimy w małej ilości wody. Cukier nie jest potrzebny. Warzywa wkładamy do osolonej zimnej wody (2 łyżeczki na litr wody) i gotujemy.
2. Bezpośrednio po zagotowaniu zgniatamy owoce i nakładamy do podgrzanych sterylizowanych słoików. Napełniamy słoiki pojedynczo i natychmiast je zamykamy. Jeśli owoce wystygną, podgrzewamy je przed napełnieniem następnego słoika.
3. Warzywa bezpośrednio przed nałożeniem do słoika zanurzamy w zimnej wodzie. Zalewamy mocno posoloną wodą, niemal do brzegu słoika. Słoik zamykamy.
4. Następnego dnia zdejmujemy metalową sprężynkę, którą jest przymocowana przykrywka i cały słoik podnosimy, trzymając za przykrywkę. Jeśli wytworzyła się próżnia, przykrywka mocno trzyma się słoika. Jeśli przykrywka puści, przekładamy warzywa czy owoce do innego słoika lub zjadamy.
2. Bezpośrednio po zagotowaniu zgniatamy owoce i nakładamy do podgrzanych sterylizowanych słoików. Napełniamy słoiki pojedynczo i natychmiast je zamykamy. Jeśli owoce wystygną, podgrzewamy je przed napełnieniem następnego słoika.
3. Warzywa bezpośrednio przed nałożeniem do słoika zanurzamy w zimnej wodzie. Zalewamy mocno posoloną wodą, niemal do brzegu słoika. Słoik zamykamy.
4. Następnego dnia zdejmujemy metalową sprężynkę, którą jest przymocowana przykrywka i cały słoik podnosimy, trzymając za przykrywkę. Jeśli wytworzyła się próżnia, przykrywka mocno trzyma się słoika. Jeśli przykrywka puści, przekładamy warzywa czy owoce do innego słoika lub zjadamy.