Wekowanie

Instrukcja wekowania owoców i warzyw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wekowanie
1. Przygotowane owoce dusimy w małej ilości wody. Cukier nie jest potrzebny. Warzywa wkładamy do osolonej zimnej wody (2 łyżeczki na litr wody) i gotujemy.
2. Bezpośrednio po zagotowaniu zgniatamy owoce i nakładamy do podgrzanych sterylizowanych słoików. Napełniamy słoiki pojedynczo i natychmiast je zamykamy. Jeśli owoce wystygną, podgrzewamy je przed napełnieniem następnego słoika.
3. Warzywa bezpośrednio przed nałożeniem do słoika zanurzamy w zimnej wodzie. Zalewamy mocno posoloną wodą, niemal do brzegu słoika. Słoik zamykamy.
4. Następnego dnia zdejmujemy metalową sprężynkę, którą jest przymocowana przykrywka i cały słoik podnosimy, trzymając za przykrywkę. Jeśli wytworzyła się próżnia, przykrywka mocno trzyma się słoika. Jeśli przykrywka puści, przekładamy warzywa czy owoce do innego słoika lub zjadamy.