Posilek we Francji, inny niz u Slowian

  • 4

Wszystko co chciales wiedziec o francuskiej kuchni, ale balej sie zapytac.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Posilek we Francji, inny niz u Slowian
We Francji nie mamy co liczyc na porzadnie Polskie sniadanie, z jajecznica, kanapka z szynka itp... Tutaj kulinarne zycie zaczyna sie o godzinie 12, kiedy to zaczyna sie przerwa na lunch. O tej porze otwieranie sa tez wszystkie restauracje. Warto tez dodac, ze we Francji nie mozemy pojsc posilic sie w restauracji (nie mowiac tu o fast-foodach), kiedy nam sie to podoba. Restauracje otwierane sa bowiem od godziny 12 do 14, lub 15. nastepnie od 18.30 do 22. Dlaczego? Poniewaz zwykli francuzi w innych porach nie jadaja, takze restauracje sa otwarte w innych godzinach. Wrocmy do posilku. Na poczatek zaczniemy od aperitif. Slodkiego drinka, szampana ze slodkim dodatkiem, badz dla tych mocniejszych szklaneczka wiskey. Do alkoholu przegryzamy chipsy, slone orzeszki, badz krakersy. Nastepnie entrée, czyli przystawka. Moze to bys losos, podawany z grilowanym chlebem, maslem i sokiem z cytryny. Do tego oczywiscie wino, duzo wina. Teraz zabierzemy sie za plat de résistance, czyli danie glowne. Danie miesne, w przeroznych postaciach. Nie zapominajmy o winie, tak... duzo wina. Przychodzi czas na salate z tradycyjnym, cierpkim winegretem. Nastepnie paleta pzreroznych serow, najlepiej smakuja popijane czerwonym winem. Wszystkim tym posilkom, towarzyszy nam bagietka, ktora francuzi spozywaja do wszystkiego. Obok potraw z ryzem, ziemniakami, obowiazkowo musi byc bagietka, do przegryzania potrawy. Na koniec deser. Owoce, tarta z jablkami, flan, czasem tylko jogurt. Do deseru slodki alkohol, np. zolte wino.Posilki we Francji bardzo roznia sie o tych naszych. Nie tylko, smakiem, ale i specyfika samego jedenia i sposobem podawania.Co moge stwierdzic na pewno, ze gdy spozywamy posilek z francuska rodzina, nasze wczesniejsze wyobrazenia o kuchni tego kraju diametralnie sie zmienia i nabierzemy duzo nowych doswiadczen.