Dzienne zapotrzebowanie: 15-20 mg; kobiety karmiące - 25 mg
Działanie: Witamina B3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego, do syntezy hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu, testosteronu a także tyroksyny, kortyzolu i insuliny) oraz zachowania zdrowej skóry.
Działa wspomagająco na układ krążenia - wpływa na rozszerzenie tętnic.
Obniża poziom cukru we krwi, usuwa z krwi nadmiar złego cholesterolu.
Witamina ta zapobiega utlenianiu i walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i odtruwaniu organizmu.
Niedobór: Brak tej witaminy występuje rzadko, ponieważ organizm może ją sam wytworzyć pod warunkiem, że otrzyma wystarczającą ilość witamin B1, B2 oraz B6. Do niedoboru może jednak dojść w wyniku spożywania nadmiernej ilości cukru, słodyczy lub napojów słodzonych. Objawami niedoboru są: nieprzyjemny oddech, utrata apetytu, osłabienie, niestrawność, zmiany skórne (wykwity, szorstka skóra, przebarwienia).
Zbyt mała ilość tej witaminy może prowadzić do: zapalenia jamy ustnej, zaburzeń trawienia, zaburzeń orientacji, a także biegunki, wzdęć oraz bezsenności. Mogą się również pojawić stany lękowe.
Nadmiar: Zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie może powodować uszkodzenia wątroby, arytmię serca, dolegliwości skórne (w postaci pieczenia i swędzenia). Zbyt duże dawki mogą prowadzić m. in. do ospałości, zaburzeń widzenia, spadku ciśnienia krwi.
Źródło: mięso, wątroba, orzechy, ziarna zbóż, biała fasola, pomidory, owoce róży.
Działanie: Witamina B3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego, do syntezy hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu, testosteronu a także tyroksyny, kortyzolu i insuliny) oraz zachowania zdrowej skóry.
Działa wspomagająco na układ krążenia - wpływa na rozszerzenie tętnic.
Obniża poziom cukru we krwi, usuwa z krwi nadmiar złego cholesterolu.
Witamina ta zapobiega utlenianiu i walczy z wolnymi rodnikami. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i odtruwaniu organizmu.
Niedobór: Brak tej witaminy występuje rzadko, ponieważ organizm może ją sam wytworzyć pod warunkiem, że otrzyma wystarczającą ilość witamin B1, B2 oraz B6. Do niedoboru może jednak dojść w wyniku spożywania nadmiernej ilości cukru, słodyczy lub napojów słodzonych. Objawami niedoboru są: nieprzyjemny oddech, utrata apetytu, osłabienie, niestrawność, zmiany skórne (wykwity, szorstka skóra, przebarwienia).
Zbyt mała ilość tej witaminy może prowadzić do: zapalenia jamy ustnej, zaburzeń trawienia, zaburzeń orientacji, a także biegunki, wzdęć oraz bezsenności. Mogą się również pojawić stany lękowe.
Nadmiar: Zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie może powodować uszkodzenia wątroby, arytmię serca, dolegliwości skórne (w postaci pieczenia i swędzenia). Zbyt duże dawki mogą prowadzić m. in. do ospałości, zaburzeń widzenia, spadku ciśnienia krwi.
Źródło: mięso, wątroba, orzechy, ziarna zbóż, biała fasola, pomidory, owoce róży.