Jak zrobić kruszonkę?

Mąka, masło i cukier – wystarczy połączyć tylko te trzy składniki, by zyskać wspaniałą kruszonkę. Można ją później dodać do drożdżówek i chałek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kruszonkę?
fot. Fotolia
Kruszonka to nieodłączny element szeregu ciast. Najczęściej dodajemy ją do wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych i drożdżówek. Można ją także wykorzystać do stworzenia crumble, czyli owoców pieczonych pod kruszonką. 
 
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
 
Tradycyjna kruszonka do ciasta powstaje z jedynie trzech składników. Po zrobieniu wystarczy ją pokruszyć na cieście i całość zapiec
  • Do zrobienia kruszonki będą potrzebne: masło, mąka i cukier.
  • Masło o temperaturze pokojowej zagniatamy z mąką i cukrem.
  • Kiedy utworzy się jednolita kulka, sprawdzamy konsystencję. Powinna się kruszyć. Jeśli tak nie jest – dodajemy mąki i cukru
  • Gotową kruszonką posypujemy ciasto przed pieczeniem
Jak zrobić dietetyczną kruszonkę?
 
Kruszonka wydaje się być dość kalorycznym produktem, głównie ze względu na dużą ilość masła i cukru. Można ją jednak nieco odchudzić w bardzo prosty sposób. Oto triki:
  • Mąkę pszenną można zastąpić kaszą manną, płatkami jaglanymi, owsianymi lub otrębami. 
  • Masło można wymienić na olej kokosowy lub inny tłuszcz roślinny.
  • Cukier z kolei można z łatwością zastąpić stewią, syropem z agawy lub inną substancją słodzącą. 
Do czego dodać kruszonkę?
 
Kruszonkę dodaje się zazwyczaj do ciast drożdżowych. Warto ją wykorzystać również do ciast kruchych, szczególnie tych z dodatkiem owoców. Kruszonka stanowi również świetny dodatek do tart i rogalików. Można ją także upiec samodzielnie i wykorzystać jako posypkę do lodów i deserów.