Jak zrobić kruszonkę? Przepis na kruszonkę idealną

Mąka, masło i cukier – wystarczy połączyć te trzy składniki, by zyskać wspaniałą kruszonkę. Można ją później dodać do drożdżówek, deserów i chałek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kruszonkę? Przepis na kruszonkę idealną
fot. Adobe Stock
Kruszonka to nieodłączny element szeregu ciast. Najczęściej dodajemy ją do ciast drożdżowych i drożdżówek. Można ją także wykorzystać do stworzenia pysznego crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Sprawdź nasz przepis na kruszonkę i zobacz jak łatwo ją wykonać.
 
Jeśli nie wiesz jak zrobić crumble, podpowiemy ci, że to nic trudnego – wystarczą ulubione owoce i kruszonka!
 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta - przepis podstawowy

 
Tradycyjna kruszonka do ciasta powstaje jedynie z trzech składników. Po zrobieniu wystarczy ją pokruszyć na cieście i całość zapiec. 

Do zrobienia przepisu na kruszonkę będziesz potrzebować:
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki – może być pszenna, orkiszowa, razowa,
  • 100 g cukru – biały, trzcinowy, kokosowy.
Instrukcja, jak zrobić kruszonkę:
  1. Masło o temperaturze pokojowej energicznie zagniataj z mąką i cukrem.
  2. Gotowa masa powinna być krucha – jeśli jest wyraźnie miękka i zbita, dodaj więcej mąki i cukru, ponownie dosyć szybko zagniatając.
  3. Gotową masę włóż do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia.
  4. Wyjmij kruszonkę z lodówki i posyp ciasto przed pieczeniem.

owoce pod kruszonką chałka z kruszonką
fot. Adobe Stock

Jak zrobić dietetyczną kruszonkę?

Przepis na kruszonkę wydaje się być dość kaloryczny, głównie ze względu na dużą ilość masła i cukru. Można ją jednak nieco odchudzić w bardzo prosty sposób. Wykorzystaj te triki na smaczną i mniej kaloryczną kruszonkę:
  • Mąkę pszenną zastąp kaszą manną, płatkami jaglanymi, owsianymi lub otrębami. 
  • Masło wymień na olej kokosowy lub inny tłuszcz roślinny.
  • Mniej kalorycznym zamiennikiem cukru jest stewia, ksylitol lub syrop z agawy. 
Sprawdź, czym zastąpić cukier w diecie.

Do czego dodać kruszonkę?

Kruszonkę dodaje się zazwyczaj do ciast drożdżowych. Kto nie lubi bułeczek drożdżowych z dżemem i kruszonką, albo wspaniałej chałki z kruszonką z dodatkiem rodzynek? W okresie letnim warto wykorzystać przepis na kruszonkę i zrobić ciasto z owocami i kruszonką, wykorzystując sezonowe owoce – truskawki czy rabarbar.
 
Wypróbuj przepisu na kruszonkę robiąc placek z truskawkami .
 
Kruszonkę warto wykorzystać również do ciast kruchych, szczególnie tych z dodatkiem owoców. Kruszonka stanowi również świetny dodatek do tart, rogalików, a muffinki z rabarbarem i kruszonką będą smacznym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy. Można ją także upiec samodzielnie i wykorzystać jako posypkę do lodów i deserów, a także użyć do zapiekania owoców pod kruszonką, czyli smacznego crumble.
 
Chcąc wykorzystać kruszonkę jako posypkę, sprawdź nasze przepisy na domowe lodypyszny deser gwarantowany!