Kruszonka to nieodłączny element szeregu ciast. Najczęściej dodajemy ją do ciast drożdżowych i drożdżówek. Można ją także wykorzystać do stworzenia pysznego crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Sprawdź nasz przepis na kruszonkę i zobacz jak łatwo ją wykonać.
Jeśli nie wiesz jak zrobić crumble, podpowiemy ci, że to nic trudnego – wystarczą ulubione owoce i kruszonka!
Tradycyjna kruszonka do ciasta powstaje jedynie z trzech składników. Po zrobieniu wystarczy ją pokruszyć na cieście i całość zapiec.
Do zrobienia przepisu na kruszonkę będziesz potrzebować:
fot. Adobe Stock
Wypróbuj przepisu na kruszonkę robiąc placek z truskawkami .
Kruszonkę warto wykorzystać również do ciast kruchych, szczególnie tych z dodatkiem owoców. Kruszonka stanowi również świetny dodatek do tart, rogalików, a muffinki z rabarbarem i kruszonką będą smacznym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy. Można ją także upiec samodzielnie i wykorzystać jako posypkę do lodów i deserów, a także użyć do zapiekania owoców pod kruszonką, czyli smacznego crumble.
Chcąc wykorzystać kruszonkę jako posypkę, sprawdź nasze przepisy na domowe lody – pyszny deser gwarantowany!
Jeśli nie wiesz jak zrobić crumble, podpowiemy ci, że to nic trudnego – wystarczą ulubione owoce i kruszonka!
Jak zrobić kruszonkę do ciasta - przepis podstawowy
Tradycyjna kruszonka do ciasta powstaje jedynie z trzech składników. Po zrobieniu wystarczy ją pokruszyć na cieście i całość zapiec.
Do zrobienia przepisu na kruszonkę będziesz potrzebować:
- 100 g masła,
- 200 g mąki – może być pszenna, orkiszowa, razowa,
- 100 g cukru – biały, trzcinowy, kokosowy.
- Masło o temperaturze pokojowej energicznie zagniataj z mąką i cukrem.
- Gotowa masa powinna być krucha – jeśli jest wyraźnie miękka i zbita, dodaj więcej mąki i cukru, ponownie dosyć szybko zagniatając.
- Gotową masę włóż do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia.
- Wyjmij kruszonkę z lodówki i posyp ciasto przed pieczeniem.
fot. Adobe Stock
Jak zrobić dietetyczną kruszonkę?
Przepis na kruszonkę wydaje się być dość kaloryczny, głównie ze względu na dużą ilość masła i cukru. Można ją jednak nieco odchudzić w bardzo prosty sposób. Wykorzystaj te triki na smaczną i mniej kaloryczną kruszonkę:- Mąkę pszenną zastąp kaszą manną, płatkami jaglanymi, owsianymi lub otrębami.
- Masło wymień na olej kokosowy lub inny tłuszcz roślinny.
- Mniej kalorycznym zamiennikiem cukru jest stewia, ksylitol lub syrop z agawy.
Do czego dodać kruszonkę?
Kruszonkę dodaje się zazwyczaj do ciast drożdżowych. Kto nie lubi bułeczek drożdżowych z dżemem i kruszonką, albo wspaniałej chałki z kruszonką z dodatkiem rodzynek? W okresie letnim warto wykorzystać przepis na kruszonkę i zrobić ciasto z owocami i kruszonką, wykorzystując sezonowe owoce – truskawki czy rabarbar.Wypróbuj przepisu na kruszonkę robiąc placek z truskawkami .
Kruszonkę warto wykorzystać również do ciast kruchych, szczególnie tych z dodatkiem owoców. Kruszonka stanowi również świetny dodatek do tart, rogalików, a muffinki z rabarbarem i kruszonką będą smacznym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy. Można ją także upiec samodzielnie i wykorzystać jako posypkę do lodów i deserów, a także użyć do zapiekania owoców pod kruszonką, czyli smacznego crumble.
Chcąc wykorzystać kruszonkę jako posypkę, sprawdź nasze przepisy na domowe lody – pyszny deser gwarantowany!