Ciastka renifery przygotujemy z ciasta kruchego, a następnie dekorujemy na podobieństwo pyszczków renifera. Te proste ciasteczka chętnie pomogą nam przygotować najmłodsi.
Jak zrobić ciastka renifery?
Składniki:
Ciasto:
Jak zrobić ciastka renifery?
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 180 g schłodzonego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- Pisaki czekoladowe
- Czerwone groszki
- Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i ziarenkami wanilii.
- Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i żółtko, miksujemy aż uzyskamy gładką masę,
- Następnie owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 min,
- Takie ciasto możemy przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce, do momentu wykonywania ciastek,
- Po schłodzeniu odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm, posypując delikatnie mąką.
- Wykrawamy okrągłe kształty, układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując nieduże odstępy.
- Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 12 min, aż lekko się zezłocą.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Pisakami czekoladowymi rysujemy na ciasteczkach rogi i oczy renifera, a czerwone groszki przyklejamy za pomocą pisaków na miejscu nosa.