Jak zrobić ciastka renifery?

Do zrobienia ciastek reniferów potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajka oraz dodatków do dekoracji.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ciastka renifery?
fot. fotolia
Ciastka renifery przygotujemy z ciasta kruchego, a następnie dekorujemy na podobieństwo pyszczków renifera. Te proste ciasteczka chętnie pomogą nam przygotować najmłodsi.

Jak zrobić ciastka renifery?

Składniki:

Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 180 g schłodzonego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • Pisaki czekoladowe
  • Czerwone groszki
Wykonanie:
  • Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i ziarenkami wanilii.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i żółtko, miksujemy aż uzyskamy gładką masę,
  • Następnie owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 min,
  • Takie ciasto możemy przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce, do momentu wykonywania ciastek,
  •  Po schłodzeniu odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm, posypując delikatnie mąką.
  • Wykrawamy  okrągłe kształty, układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując  nieduże odstępy.
  • Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 12 min, aż lekko się zezłocą.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Pisakami czekoladowymi rysujemy na ciasteczkach rogi i oczy renifera, a czerwone groszki przyklejamy za pomocą pisaków na miejscu nosa.
Oczywiście możemy udekorować nasze ciasteczka według własnej wyobraźni i pomysłu.