Małgosia to wielka miłośniczka kawy, która wciąż piecze, by mieć do niej coś słodkiego. Oczywiście nie zapomina też o tym, by swoimi przepisami dzielić się z innymi - tak właśnie powstał Marcepanowy Kącik, miejsce, w którym znajdziesz nie tylko desery.
Blogerka preferuje zdrowy styl życia, dlatego blog stanowi bogaty zbiór przepisów na dania wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe.
Marcepanowy Kącik to słodka kraina. Jakie jeszcze przepisy możemy znaleźć na blogu?
Marcepanowy Kącik to słodka kraina, jednak można na nim znaleźć przepisy kuchni wegańskiej, bezglutenowe oraz mięsne, między innymi kluski które jadłam w domu rodzinnym, a teraz także często robię w swoim domu. Moja kuchnia jest prosta i lekkostrawna. Uświadomiłam sobie, że przepisów na smażone dania jest zaledwie kilka.
W swoich przepisach chętnie wykorzystujesz polskie owoce dostępne w sezonie. A jak wygląda Twoja zimowa kuchnia?
Owoce stanowią ważną część mojej kuchni, dlatego latem je mrożę, aby z nich korzystać w czasie zimowych miesięcy.
Gdy temperatura za oknem spada, chętnie przyrządzam tradycyjne polskie potrawy, takie jak bigos i krokiety oraz różnorodne ciasta osładzające krótkie dni.
Gdybyś na przygotowanie deseru miała nie więcej niż 20 minut, co byś podała?
To zależy od pory roku. Latem zrobiłabym mus owocowy z bitą śmietaną. Zimą natomiast budyń czekoladowy, słodki i rozgrzewający.
Czy masz swój ulubiony cytat kulinarny lub motto, którym się kierujesz?
O tak, mam taki cytat. Słyszałam go wielokrotnie u Pani Magdy Gessler: ''Ma być smacznie jak u mamy'', od siebie dodałam ''i zarazem kolorowo''. Lubię kolory w kuchni i na talerzu, sprawiają one, że dania cieszą oko i podniebienie.
Jakie są Twoje pasje, ulubione formy spędzania czasu?
Poza pracą zawodową i prowadzeniem bloga, wolnego czasu zostaje niewiele. Spędzam go aktywnie, ćwicząc pilates i jeżdżąc na przejażdżki rowerowe. Bardzo lubię czytać książki w postaci lekkich powieści obyczajowych.
Czy jest jakieś danie/produkt, który zawsze poprawia Ci humor?
Takim daniem jest owsianka z miodem i bakaliami. Robię ją na wiele sposobów. Na swoim blogu dzielę się pomysłami na nią.
Małgosia podzieliła się z nami swoim przepisem na kawowe cukierki. Znajdziesz go poniżej.
Składniki:
Zobacz też inne wywiady z blogerami w cyklu Bloger Tygodnia.
Blogerka preferuje zdrowy styl życia, dlatego blog stanowi bogaty zbiór przepisów na dania wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe.
Marcepanowy Kącik to słodka kraina. Jakie jeszcze przepisy możemy znaleźć na blogu?
Marcepanowy Kącik to słodka kraina, jednak można na nim znaleźć przepisy kuchni wegańskiej, bezglutenowe oraz mięsne, między innymi kluski które jadłam w domu rodzinnym, a teraz także często robię w swoim domu. Moja kuchnia jest prosta i lekkostrawna. Uświadomiłam sobie, że przepisów na smażone dania jest zaledwie kilka.
W swoich przepisach chętnie wykorzystujesz polskie owoce dostępne w sezonie. A jak wygląda Twoja zimowa kuchnia?
Owoce stanowią ważną część mojej kuchni, dlatego latem je mrożę, aby z nich korzystać w czasie zimowych miesięcy.
Gdy temperatura za oknem spada, chętnie przyrządzam tradycyjne polskie potrawy, takie jak bigos i krokiety oraz różnorodne ciasta osładzające krótkie dni.
Gdybyś na przygotowanie deseru miała nie więcej niż 20 minut, co byś podała?
To zależy od pory roku. Latem zrobiłabym mus owocowy z bitą śmietaną. Zimą natomiast budyń czekoladowy, słodki i rozgrzewający.
Czy masz swój ulubiony cytat kulinarny lub motto, którym się kierujesz?
O tak, mam taki cytat. Słyszałam go wielokrotnie u Pani Magdy Gessler: ''Ma być smacznie jak u mamy'', od siebie dodałam ''i zarazem kolorowo''. Lubię kolory w kuchni i na talerzu, sprawiają one, że dania cieszą oko i podniebienie.
Jakie są Twoje pasje, ulubione formy spędzania czasu?
Poza pracą zawodową i prowadzeniem bloga, wolnego czasu zostaje niewiele. Spędzam go aktywnie, ćwicząc pilates i jeżdżąc na przejażdżki rowerowe. Bardzo lubię czytać książki w postaci lekkich powieści obyczajowych.
Czy jest jakieś danie/produkt, który zawsze poprawia Ci humor?
Takim daniem jest owsianka z miodem i bakaliami. Robię ją na wiele sposobów. Na swoim blogu dzielę się pomysłami na nią.
Małgosia podzieliła się z nami swoim przepisem na kawowe cukierki. Znajdziesz go poniżej.
Kawowe cukierki
Składniki:
- 1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego 530 g o zawartości tłuszczu 8%
- 1/4 kostki masła
- 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Składniki umieść na patelni z grubym dnem.
- Podgrzewaj na mniejszym ogniu, prawie cały czas mieszając. Nie można dopuścić do przypalenia (mnie zajęło to 20 minut).
- Masę wylej na duży płaski talerz. Przykryj folią i odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
- Kuleczki formuj rękoma (od czasu do czasu posmaruj je masłem, aby zapobiec przyklejaniu) i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zobacz też inne wywiady z blogerami w cyklu Bloger Tygodnia.
pyszalka
gosiapiotrek23
reanja
pozdrawiam serdecznie