Z czym jeść kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną możemy jeść z owocami na słodko, z sosem gulaszowym na obiad lub z warzywami w sycącej sałatce.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Z czym jeść kaszę jaglaną?
fot. Fotolia
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i sycących kasz. Powstaje ona z łuskanego ziarna prosa. Możemy wykorzystywać ją do przygotowywania różnorodnych pysznych potraw.

Z czym jeść kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną możemy jeść na słodko i na wytrawnie. Może być dodatkiem do potraw z owocami świeżymi lub suszonymi. Świetnie smakuje jako dodatek różnorodnych sałatek, czy gulaszy warzywnych lub mięsnych.

Budyń jaglany

Składniki:
  • ½  szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 garście suszonych daktyli
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • Kilka migdałów i wiśni kandyzowanych
 Wykonanie:
  • Kaszę jaglaną płuczemy na sicie.
  • Wodę zagotowujemy, dodajemy kaszę i suszone daktyle.
  • Gotujemy 20 minut na małym ogniu.
  • Pod koniec gotowania dodajemy masło, syrop daktylowy i kakao.
  • Miksujemy całość na gładką masę.
  • Przekładamy budyń do pucharków.
  • Budyń dekorujemy wiśniami i migdałami.
Sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 filet z wędzonego kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Kurczaka, umytą paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
  • Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Mięso, kaszę i warzywa wkładamy do miski.
  • Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
  • Oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz mieszamy na gładki sos.
  • Dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.  
gulasz

Gulasz z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 papryka 
  • 1 puszka soczewicy
  • Mały kawałek imbiru i chili
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, tymianek
wykonanie:
  • Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy.
  • Cebulę kroimy w piórka, czosnek, imbir i chili siekamy.
  •  Paprykę kroimy w kostkę, seler w plastry.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir, podsmażamy.
  • Dodajemy paprykę i seler, smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy puszkę pomidorów.
  • Dusimy przez około 10 minut, następnie dodajemy osączoną soczewicę i szpinak.
  • Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze  przez 3-4 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Na koniec wsypujemy kaszę jaglaną, mieszamy i podajemy.