Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i sycących kasz. Powstaje ona z łuskanego ziarna prosa. Możemy wykorzystywać ją do przygotowywania różnorodnych pysznych potraw.
Z czym jeść kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną możemy jeść na słodko i na wytrawnie. Może być dodatkiem do potraw z owocami świeżymi lub suszonymi. Świetnie smakuje jako dodatek różnorodnych sałatek, czy gulaszy warzywnych lub mięsnych.
Budyń jaglany
Składniki:
Składniki:
Gulasz z kaszą jaglaną
Składniki:
Z czym jeść kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną możemy jeść na słodko i na wytrawnie. Może być dodatkiem do potraw z owocami świeżymi lub suszonymi. Świetnie smakuje jako dodatek różnorodnych sałatek, czy gulaszy warzywnych lub mięsnych.
Budyń jaglany
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 2 garście suszonych daktyli
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki syropu daktylowego
- Kilka migdałów i wiśni kandyzowanych
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie.
- Wodę zagotowujemy, dodajemy kaszę i suszone daktyle.
- Gotujemy 20 minut na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodajemy masło, syrop daktylowy i kakao.
- Miksujemy całość na gładką masę.
- Przekładamy budyń do pucharków.
- Budyń dekorujemy wiśniami i migdałami.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 filet z wędzonego kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Natka pietruszki
- sól, pieprz
- Kurczaka, umytą paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Mięso, kaszę i warzywa wkładamy do miski.
- Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
- Oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz mieszamy na gładki sos.
- Dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.
Gulasz z kaszą jaglaną
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1 papryka
- 1 puszka soczewicy
- Mały kawałek imbiru i chili
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano, tymianek
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek, imbir i chili siekamy.
- Paprykę kroimy w kostkę, seler w plastry.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir, podsmażamy.
- Dodajemy paprykę i seler, smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy puszkę pomidorów.
- Dusimy przez około 10 minut, następnie dodajemy osączoną soczewicę i szpinak.
- Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Na koniec wsypujemy kaszę jaglaną, mieszamy i podajemy.