Zamiast bułki tartej do posypania formy

Kilka sposobów na zastąpienie bułki tartej do posypania formy do pieczenia ciasta.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Zamiast bułki tartej do posypania formy
W większości przepisów pojawia się zapis "wysmarować formę i posypać bułką tartą". Najczęściej używamy bułki tartej jasnej. Do ciast ciemniejszych, takich jak: piernik, ciast czekoladowych, dobrze jest użyć bułki odmiany ciemnej. Natłuszczoną formę możemy posypać także wiórkami kokosowymi - wówczas ciasto nabierze oryginalnego smaku, kaszą manną - ciasto będzie ładnie pachniało. Możemy również formę posypać: mąką kukurydzianą, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami czy migdałami. Takie ciasto na pewno zyska na wyglądzie i smaku. W ten sposób możemy wzbogacić w zasadzie wszystkie rodzaje ciast.