Niestety pamiętamy zmorę dzieciństwa, okropny płynny tran, którym poiły nas nasze mamy lub babcie. Jednakże tran jest niezaprzeczalnie nieocenionym źródłem zdrowia.
Dieta dziecka powinna być odpowiednio urozmaicona. W szczególności powinna zawierać pełnowartościowe produkty, do których należy mleko i jego przetwory (sery, masło, śmietana), jaja, chude mięso i wędliny (np. szynka), a poza tym warzywa i owoce.
Oprócz tego bardzo duży wpływ na zdrowie i kondycję naszej pociechy ma obecność w jadłospisie ryb, szczególnie tych tłustych (makrela, łosoś, śledź, halibut). Są to niezastąpione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Niestety sam organizm nie potrafi ich wyprodukować.
1. emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADHD),
2. metabolicznymi - otyłością, cukrzycą,
3. nowotworami,
4. umysłowymi - dysleksją, zaburzeniami pamięci,
5. układu krążenia - chorobami serca, miażdżycą,
6. układu odpornościowego - alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych,
7. gastrycznymi - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przezprostaglandyny),
8. hormonalnymi - rozregulowana gospodarka hormonalna,
9. układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów).
„U dzieci z uwarunkowaną genetycznie hipercholesterolemią lub polimorfizmami genowymi zwiększonej podatności na choroby układu krążenia kwasy omega-3, podane we wczesnych stadiach miażdżycy, hamują proces miażdżycowy i łagodzą stany zapalne” - uważa prof. dr hab. med. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. „Badania norweskie wykazały natomiast, że suplementacja diety dzieci kwasami omega-3 zmniejsza zachorowalność na cukrzycę. W Japonii stosuje się je w leczeniu depresji, a wiadomo, że na depresję cierpi wiele polskich dzieci" - dodaje.
Do zwiększenia podaży kwasów omega-3, 6 i 9 w żywieniu dzieci namawiają również szwedzcy eksperci. Jan G. Bruhn, doktor farmacji, profesor na Uniwersytecie w Kalmarze, dowodzi, że włączenie do diety dzieci wysokich dawek kwasów omega-3 zmniejsza trudności w uczeniu się i koncentracji, co dotyczy także dzieci nadaktywnych. Także najnowsze badania Harvard School of Public Health przeprowadzone wśród dzieci w wieku szkolnym wykazały, że uczniowie, których dietę wzbogacano suplementami kwasów omega-3, w ciągu trzech miesięcy osiągnęły tak duży postęp w nauce jak ich rówieśnicy w ciągu trzech lat. Uczniom znacznie poprawiła się pamięć i koncentracja.
Aby zapewnić swojemu dziecku optymalny poziom kwasów omega w codziennej diecie nie musisz podawać na siłę nielubianych ryb czy znienawidzonego tranu. Przykry obowiązek przyjmowania tranu możesz zamienić np. na pyszną przekąskę w postaci misia o smaku mlecznej czekolady - o nazwie Zdrowisie Bystrogłówki. Wystarczy 1 miś dzienne, by uzupełnić dietę naszych pociech o zdrową przekąskę, która z powodzeniem może zastąpić tak lubiane przez dzieci słodycze.
Wykorzystano materiały:
1.R. Uauy, A. D. Dangour, Nutrition in Brain Development and Aging: Role of Essential Fatty Acids, 2006
2.M.Singh, Essential Fatty Acids, DHA and Human Brain, 2005
3.www.genexo.pl
Dieta dziecka powinna być odpowiednio urozmaicona. W szczególności powinna zawierać pełnowartościowe produkty, do których należy mleko i jego przetwory (sery, masło, śmietana), jaja, chude mięso i wędliny (np. szynka), a poza tym warzywa i owoce.
Oprócz tego bardzo duży wpływ na zdrowie i kondycję naszej pociechy ma obecność w jadłospisie ryb, szczególnie tych tłustych (makrela, łosoś, śledź, halibut). Są to niezastąpione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Niestety sam organizm nie potrafi ich wyprodukować.
Wpływ kwasów omega na rozwój dzieci
Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoja uwagę nad wpływem kwasów tłuszczowych omega na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów omega w organizmie dziecka wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:1. emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADHD),
2. metabolicznymi - otyłością, cukrzycą,
3. nowotworami,
4. umysłowymi - dysleksją, zaburzeniami pamięci,
5. układu krążenia - chorobami serca, miażdżycą,
6. układu odpornościowego - alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych,
7. gastrycznymi - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przezprostaglandyny),
8. hormonalnymi - rozregulowana gospodarka hormonalna,
9. układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów).
„U dzieci z uwarunkowaną genetycznie hipercholesterolemią lub polimorfizmami genowymi zwiększonej podatności na choroby układu krążenia kwasy omega-3, podane we wczesnych stadiach miażdżycy, hamują proces miażdżycowy i łagodzą stany zapalne” - uważa prof. dr hab. med. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. „Badania norweskie wykazały natomiast, że suplementacja diety dzieci kwasami omega-3 zmniejsza zachorowalność na cukrzycę. W Japonii stosuje się je w leczeniu depresji, a wiadomo, że na depresję cierpi wiele polskich dzieci" - dodaje.
Do zwiększenia podaży kwasów omega-3, 6 i 9 w żywieniu dzieci namawiają również szwedzcy eksperci. Jan G. Bruhn, doktor farmacji, profesor na Uniwersytecie w Kalmarze, dowodzi, że włączenie do diety dzieci wysokich dawek kwasów omega-3 zmniejsza trudności w uczeniu się i koncentracji, co dotyczy także dzieci nadaktywnych. Także najnowsze badania Harvard School of Public Health przeprowadzone wśród dzieci w wieku szkolnym wykazały, że uczniowie, których dietę wzbogacano suplementami kwasów omega-3, w ciągu trzech miesięcy osiągnęły tak duży postęp w nauce jak ich rówieśnicy w ciągu trzech lat. Uczniom znacznie poprawiła się pamięć i koncentracja.
Aby zapewnić swojemu dziecku optymalny poziom kwasów omega w codziennej diecie nie musisz podawać na siłę nielubianych ryb czy znienawidzonego tranu. Przykry obowiązek przyjmowania tranu możesz zamienić np. na pyszną przekąskę w postaci misia o smaku mlecznej czekolady - o nazwie Zdrowisie Bystrogłówki. Wystarczy 1 miś dzienne, by uzupełnić dietę naszych pociech o zdrową przekąskę, która z powodzeniem może zastąpić tak lubiane przez dzieci słodycze.
Wykorzystano materiały:
1.R. Uauy, A. D. Dangour, Nutrition in Brain Development and Aging: Role of Essential Fatty Acids, 2006
2.M.Singh, Essential Fatty Acids, DHA and Human Brain, 2005
3.www.genexo.pl
Gość
Gość
Gość