Zdrowa wielkanocna biesiada

Tradycyjna wielkanocna biesiada wcale nie musi kojarzyć się z ciężkostrawnymi posiłkami! Świąteczne potrawy mogą być przygotowane z ożywczym akcentem warzyw.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zdrowa wielkanocna biesiada
fot. Fotolia
Wielkanoc to dla wielu smakoszy okres dietetycznej swawoli. Powszechnie odczuwana atmosfera radości zachęca do sięgania po smaczne kąski – pieczone mięsa, pachnące pasztety, białą kiełbasę czy żurek. Dużym zainteresowaniem cieszą się potrawy z ryb, jaj i drobiu.

Wbrew pozorom świąteczna biesiada wcale nie musi sprzeciwiać się wskazaniom zdrowej diety. Wielkanocne dania zyskają na lekkości, jeśli podamy je z dodatkiem jarzyn. Chociaż w przededniu Świąt mamy już do dyspozycji nowalijki – szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, ogórki i pomidory – to jednak dostępność wysokiej jakości świeżych warzyw nadal jest dość ograniczona.

Zdrowe i kuszące przysmaki, które zagoszczą na suto zastawionym stole, można przygotować z użyciem mrożonych produktów marki Felco. Zawarte w nich warzywa zachowują do 70 procent wszystkich składników odżywczych znajdujących się w świeżych jarzynach. Taki bukiet witamin i minerałów zapewni prawdziwe wiosenne przebudzenie, a dodatkowo przygotowania do Wielkiej Nocy okażą się dużo szybsze i łatwiejsze.