Owoce w jadłospisie malucha

Wielu z nas zapomina na co dzień o jedzeniu owoców. Szkoda, bo w nich jest wiele pysznych, odżywczych składników i witamin, które zapewnią naszemu organizmowi wiele pożytku.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Owoce w jadłospisie malucha
fot. Fotolia

Ważne jest, abyśmy się postarali, by nasi mali milusińscy zaczęli sięgać po owoce od najmłodszych lat.
Już po 4 miesiącu życia spokojnie możemy podawać dziecku owoce. Oczywiście, nie chodzi o owoce w całości, ale rozdrobnione. Wiele firm dla dzieci oferuje je w swoim asortymencie, jako owoce w słoiczkach. My też możemy zblenderować jabłko, czy gruszkę i podać naszym maluchom.

Im starsze dziecko tym więcej pokrojonych, surowych owoców i warzyw może jeść. Dziecko 3-4 letnie spokojnie może już zjadać jabłko, czy gruszkę, nawet ze skórką, gdyż zawiera ona mnóstwo cennego dla naszego zdrowia błonnika. Przy podawaniu dziecku soku np. z pomarańczy, warto dodać do niego choć odrobinę miąższu i startej skórki. Znajduje się w niej mnóstwo błonnika, który pomaga na zaparcia.

JAK NAUCZYĆ DZIECKO JEŚĆ OWOCE?

To trudne, jeśli w domu nie ma lub nie jada się owoców. Idąc do sklepu kupić warzywa na obiad, zapominamy o owocach na deser. I to jest błąd. Dlatego warto nauczyć siebie i dziecko, że owoce są ważne i pamiętać o nich podczas zakupu. Pamięć tyczy się rodzica i jego też głowa w tym, żeby nauczyć dziecko jeść je. Warto np. w domu na stole ustawić paterę, czy dużą miskę, w której zawsze będą świeże owoce. Wtedy nie tylko dorośli po nie sięgają, ale też dzieci. Kiedy idziemy na zakupy do sklepu, warto zaprosić na nie nasze dziecko, aby samo wybrało sobie owoce, na które ma ochotę.

W domu trzeba eksperymentować razem z dzieckiem w kuchni. W zależności od wieku pociechy, poprośmy go o pomoc w przygotowaniu chociażby sałatki owocowej, czy owocowego musu. Razem z nim poznajemy smaki i połączenia, które zapamiętamy. Zimą, mamy mniejsze pole do popisu, bo ciężko znaleźć świeże truskawki, czy maliny, ale już jabłka, czy banany są cały rok. Możemy też kupić mrożone opakowania owoców i dodawać zmiksowane (odmrożone) do jogurtu. Warto wiedzieć, że zamrożone owoce nie tracą wartości odżywczych (jedynie w stopniu minimalnym). Jeśli nie mrożone, to suszone np. suszone śliwki są pyszne z poranną owsianką.

Dobry obiad, czy deser owocowy, to też duża porcja witamin. Racuchy z jabłkami, czy jabłecznik albo bananowiec idealnie nadadzą się do jadłospisu dziecka.


Poznaj: cztery najlepsze owoce dla dziecka >>>