W przyrodzie mamy bogactwo różnych ziół , jednak nie zawsze wiemy do jakich potraw je stosować .
Zioła mają właściwości lecznicze , ale i smakowe . Potrawy z dodatkiem ziół znacznie zyskują na smaku . Zioła możemy chodować na kuchennym parapecie (lepsze od suszonych) .
BAZYLIA : Doskonała do potraw z fasoli i pomidorów . Dodaje też smaku wątróbce i jagnięcinie .
CZĄBER : Nadaje smak wszystkim daniom z fasoli . Dobry do grochówki i zupy ziemniaczanej oraz do baraniny .
RZEŻUCHA : idealna do sałatek , twarożków i masła ziołowego . Można ją również dodawać do gotowanych warzyw i zup (przed samym podaniem) .
LUBCZYK : Z powodu specyficznego zapachu magii (może ją zastąpić) , nadaje się do większości potraw , wzbogaca ich smak .
MAJERANEK lub OREGANO (stosujemy zazwyczaj jedno z tych ziół) : Świetnie poprawia smak grochówki , zupy ziemniaczanej , pieczonego drobiu i dań z kiełbasą . Dobrze się komponuje w sałatce pomidorowej i z cukinią .
ROZMARYN : nadaje się do wszystkich mięs ryb i drobiu . Do potraw włoskich i z rusztu oraz do dań z grzybów .
TYMIANEK : Drób , szaszłyki .
SZAŁWIA : Pasuje do pizzy , szaszłyków i dań z pomidorami