Jak gotować zielone szparagi?

  • 2

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Wykorzystajmy ten czas, by nacieszyć się ich smakiem! Nie wiecie jak je ugotować, by były smaczne i nie straciły wartości odżywczych? Odpowiedzi znajdziecie w tej poradzie. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jak gotować zielone szparagi?
fot. Fotolia

Kupując zielone szparagi, należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Świeże sztuki poznamy po zwiniętych ściśle główkach oraz ich wilgotnych końcach. Pożądane szparagi powinny być także jędrne i sprężyste. Najsmaczniejsze szparagi to takie, które są średniej grubości.

Odpowiednio wyselekcjonowane szparagi należy najpierw umyć i osuszyć, następnie odciąć zdrewniałe końcówki (najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparaga od dołu). Innym, równie dobrym sposobem jest wygięcie szparaga - wtedy jego zbędna końcówka sama się odłamie! Zielona odmiana tych warzyw nie wymaga obierania ze skóry, gdyż nie posiadają one twardych włókien, jak w przypadku białej odmiany.

Gotowanie szparagów

Zielone szparagi najlepiej gotować na stojąco w wysokim garnku, o niedużej średnicy. Główki warzyw wystawać mogą odrobinę nad gotującą się wodę - zyskają miękkość dzięki unoszącej się gorącej parze. Jeśli gotujemy szparagi na stojąco, można dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały.

Smakołyki te, gotujemy w osolonej wodzie i szczypcie cukru. Śmiało dodać możemy także odrobinę prawdziwego masła lub pół szklanki mleka- dzięki takim dodatkom szparagi staną się delikatne i kremowe w smaku.

Długość gotowania szparag uzależniamy od ich grubości, optymalny jednak czas to ok. 15 minut. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ważne, aby ich zbytnio nie przegotować, gdyż będą niesmaczne i stracą cenne witaminy i minerały!

Nasze propozycje

Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu na młode szparagi, koniecznie zapoznajcie się z recepturą hgg na zielone szparagi z salsą! Autorka przepisu urozmaiciła ich smak o wyraziste rzodkiewki i sok z limonki, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako letnie danie!

Zachęcamy Was także do spróbowania zielonych szparag z jajkiem na twardo dodanych przez anemon! Potrawa podana w takiej oprawie urzeknie niejednego gościa zasiadającego do stołu.

Zielone szparagi z salsą  Zielone szparagi z jajkiem na twardo

Mamy nadzieję, że porada ułatwi Wam zmaganie się z kuchennymi problemami dotyczącymi gotowania zielonych szparagów!



Polecamy: szparagi na płatkach cielęciny >>>