Jak należy jeść owoce morza?

Owoce morza coraz częściej trafiają do menu uroczystości takich jak przyjęcie urodzinowe, wesela czy chrzciny. Jak nie popełnić gafy podczas jedzenia tych specjałów? Sprawdźcie nasze rady!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak należy jeść owoce morza?
fot. Fotolia
Owoce morza uznawane są za wykwintny, morski przysmak. Mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Trzeba wiedzieć, jak właściwie je spożywać.

Mule, ośmiornice, krewetki, kalmary to nie tylko wyszukane smakołyki, a także zdrowy składnik naszego pożywienia. Zawierają duże ilości wysokowartościowego białka oraz wiele witamin i minerałów. We Włoszech mówi się o nich frutti di mare, co znaczy dokładnie owoce morza - włoska nazwa stała się bardzo popularna na całym świecie.

Poniżej znajdują się porady, jak należy je spożywać.

KREWETKI


Bez wątpienia to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Smażone, grillowane krewetki je się najczęściej rękoma. Są już obrane, mają tylko pancerz na ogonie, ale łatwo go usunąć. Wystarczy chwycić za pancerz, a następnie zjeść krewetkę. Pancerz zostaje nam w palcach, odkładamy go na talerz.

Jeśli zdarzy się tak, że przed Tobą znajdą się krewetki koktajlowe (czyli mrożone) bądź same odwłoki - zazwyczaj podaje się je w sałatce - można bez problemu jeść je przy użyciu sztućców. Czasami wśród obranych krewetek znajdą się te duże z odnóżami, skorupą i głową - co wtedy zrobić? Zajmij się tymi, które są mniejsze i łatwe w spożyciu. Duże zostaw.

Przygotowując świeże krewetki pamiętaj o tym, by najpierw usunąć pancerz, później odnóża i grzbiet. Na koniec musisz pozbyć się ogona i głowy. Takie krewetki możesz przygotować na wiele różnych sposobów (np. usmażyć na patelni z czosnkiem i masłem) i jeść sztućcami.

owoce morza
Zdjęcia: Fotolia

MULE

Zazwyczaj podaje się je na talerzu, w wazie lub na dużych specjalnie do tego przeznaczonych muszlach (wykłada się je wtedy łyżką wazową na talerz). Podczas jedzenia małż używa się widelca oraz łyżki. Będziemy także potrzebować niewielkiej miski z wodą i cytryną, by płukać palce. Na naszym stole powinien się też znaleźć duży talerz, na który będziemy odkładać puste skorupy.

Bierzemy dużą i szeroko otwartą skorupę małży, a następnie widelcem wyjmujemy mięso. Widelca już więcej używać nie będziemy, jego funkcję od tej pory zacznie pełnić opróżniona muszla. Możemy oczywiście dalej posługiwać się widelcem, jednak prawdziwi koneserzy jedzą, używając pustej muszli jako szczypców.

owoce morza
Zdjęcie: Fotolia

OŚMIORNICE

Ośmiornicę podaje się zazwyczaj oczyszczoną i w taki sposób, że można ją zjeść w całości. Najczęściej spożywa się jej macki. Podaną na ciepło, w sałatce bądź, jeśli jest duża, na talerzu, można zjeść przy użyciu sztućców.

KALMARY

Traktuje się je jak kawałki mięsa i spożywa z pomocą noża i widelca. Jeśli zostaną podane w postaci smażonych krążków, można jeść je placami, maczając jednocześnie w pysznym sosie.

OSTRYGI

Wyróżniamy dwie metody jedzenia ostryg. Pierwsza jest bardziej praktyczna, choć wymaga pewnej wprawy. Kiedy przełożymy ostrygę z półmiska na nasz talerz (oczywiście należy zrobić to placami), oddzielamy muszlę od jej zawartości (do tego można użyć widelca do ostryg, jeśli nie zostanie nam podany - zwykłego noża), a następnie muszlę podnosimy do ust i wysysamy jej zawartość.

Jeśli masz małe doświadczenie w jedzeniu ostryg, druga metoda będzie dla Ciebie odpowiednia. Oddzielamy przy użyciu widelca ostrygę od muszli. Potem podnosimy całą muszlę i zjadamy jej zawartość, posługując się widelcem. Na koniec możemy wpić płyn, który pozostał w muszli.

Ostrygę najlepiej popijać zimną wodą lub sokiem.

owoce morza
Zdjęcie: Fotolia

KRABY

Kiedy zamówisz kraba, dostaniesz także odpowiednio długi widelec. Przyda Ci się, kiedy będziesz wyjmować mięso z nóg (pamiętaj, by na początku połamać je w kilku częściach) oraz szczypiec.

HOMARY

Ten skorupiak jest jednym z najbardziej lubianych przysmaków na świecie. Homary kroi się wzdłuż na pół (pokrojenie całego homara wymaga dużej wprawy). Do zjedzenia tego skorupiaka potrzeba specjalnych szczypców do homarów -  widelca, który ma dwa lub trzy końce oraz nożyc.

Za pomocą widelca wyciągamy z odwłoka mięso, które najlepsze jest w kleszczach skorupiaka. Jak je wydobyć? Trzeba odłamać pazury, a następnie przy użyciu szczypców po kawałku rozłupywać kleszcze homara. Można także zjeść je palcami. Odnóża należy połamać na kilka kawałków, jedną ręką trzeba trzymać pancerz, natomiast drugą, w której powinien być widelec, odrywać pyszne mięso.

Jak widać, jedzenie owoców morza nie jest wcale trudną rzeczą, trzeba jedynie pamiętać o paru zasadach. A czy Wy lubicie frutti di mare? Przyrządzacie w swoich domach krewetki lub ostrygi? Zapraszamy do podzielenia się z nami swoimi doświadczeniami!

Odkryj przepis na sałatkę makaronową z owocami morza i tuńczykiem >>>