Jak rozmrażać rybę?

Ryby « poprzedni | następny »
limito - Porady kulinarne: Jak rozmrażać rybę? offline

Kuchcik
Artykuły: 2
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Jak rozmrażać rybę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jak rozmrażać rybę? Dlaczego trzeba rozmrażać w lodówce, a nie poza nią? Co ryba traci na skutek niewłaściwego/przyspieszonego rozmrażania?


Jeżeli ryba zamrożona jest w bloku, to należy roztopić blok pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć papierowymi serwetkami i umieścić na talerzu. Rozmrażać obowiązkowo w lodówce. Jeżeli ryba nie jest mrożona w bloku, wyłożyć tylko na talerz, lub do plastikowego pojemnika, lub do worka foliowego i rozmrażać w lodówce. Jeżeli rozmrażamy rybę w temperaturze pokojowej, bakterie, które znajdują się w rybie w formie przetrwalnikowej, ulegają w cieple uaktywnieniu, i namnażaniu /należy pamiętać że obróbka przed zamrożeniem na pewno dostarczyła rybie pewną ilość bakterii/ - rozmrażanie w lodówce zapobiega namnażaniu bakterii, w ten sposób ryba, która ląduje później na patelni lub w piecu jest po prostu świeższa, czyli w takim stanie jak tuż przez zamrożeniem. Oczywiście nikt nie umrze od tego, jak rozmrozi rybę w ciepłej kuchni, ale naszym celem jest przecież jedzenie produktów jak najświeższych i najzdrowszych. Rafał Targosz Ambasador Kulinarny Limito

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak rozmrażać rybę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane