Jak rozmrażać rybę?

Ryby « poprzedni | następny »
limito - Porady kulinarne: Jak rozmrażać rybę? offline

Kuchcik
Artykuły: 2
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Jak rozmrażać rybę?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jak rozmrażać rybę? Dlaczego trzeba rozmrażać w lodówce, a nie poza nią? Co ryba traci na skutek niewłaściwego/przyspieszonego rozmrażania?


Jeżeli ryba zamrożona jest w bloku, to należy roztopić blok pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć papierowymi serwetkami i umieścić na talerzu. Rozmrażać obowiązkowo w lodówce. Jeżeli ryba nie jest mrożona w bloku, wyłożyć tylko na talerz, lub do plastikowego pojemnika, lub do worka foliowego i rozmrażać w lodówce. Jeżeli rozmrażamy rybę w temperaturze pokojowej, bakterie, które znajdują się w rybie w formie przetrwalnikowej, ulegają w cieple uaktywnieniu, i namnażaniu /należy pamiętać że obróbka przed zamrożeniem na pewno dostarczyła rybie pewną ilość bakterii/ - rozmrażanie w lodówce zapobiega namnażaniu bakterii, w ten sposób ryba, która ląduje później na patelni lub w piecu jest po prostu świeższa, czyli w takim stanie jak tuż przez zamrożeniem. Oczywiście nikt nie umrze od tego, jak rozmrozi rybę w ciepłej kuchni, ale naszym celem jest przecież jedzenie produktów jak najświeższych i najzdrowszych. Rafał Targosz Ambasador Kulinarny Limito

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak rozmrażać rybę?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane