Większość nas lubi rybki. Najlepsza jest taka prosto ze stawu, jeśli ktoś ma taką możliwość aby złapać np. pstrąga ze stawu i po wypatroszeniu od razu przyrządzić to jest szczęściarzem takim jak m.in. ja natomiast jeśli nie ma się tyle szczęścia, to w jaki sposób sprawdzić czy rybka jest rzeczywiście nie po urlopie dwu tygodniowym? Podam kilka wskazówek: 1) jeśli dotkniesz rybki świeża - nie zostanie odbicie palca w rybie - przeleżakowana zostaje odbicie palca 2) oczy - widać dokładnie gałki oczne ryby - gorzej jeśli są usunięte - jeśli na oczy ryby zachodzi białawy nalot - nie jest pierwszej świeżości 3) typowy śluz na rybce - przeźroczysty - w szczególności podczas mycia się uwidacznia, jeśli rybkę pokrywa śluz lekko mlecznego koloru to na pewno nie jest to świeża ryba 4) po zaglądnięciu do wnętrza ryby ości są pochowane w mięsie , koloru mlecznego Świerza rybka nie jest zamrożona, wybierając się np nad może warto podejść rano do rybaków zazwyczaj jest to ok 6 rano i na pewno jest szansa na taką naprawdę świeżą rybę. Nie dajmy się nabrać na świeżą rybę odświeżoną.