Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to niezwykle smaczne danie jednogarnkowe, które idealnie rozgrzewa podczas jesiennych lub zimowych chłodów. Zobacz, jak i czym ją zagęścić, aby była jeszcze smaczniejsza!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
fot. Fotolia
Zagęszczenie fasolki

Do zagęszczenia fasolki po bretońsku możemy użyć zarówno klasycznej zasmażki, jak i mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki.

Przy połączeniu mąki zawierającej gluten oraz masła lub oleju otrzymujemy gęstą pastę, która rozcieńczona w wodzie lub dowolnym wywarze skutecznie zagęszcza całość.

Jeżeli preferujemy zagęszczenie bez dodatku mąki, zmiksowane pieczone warzywa lub pasta pomidorowa idealnie wkomponuje się w całe danie.

Jak ugotować fasolkę?

• Najpierw należy namoczyć fasolę w wodzie. Pozwala to nie tylko skrócić czas gotowania, ale także sprawia, że ziarna będą równomierne i miękkie.

• Podczas gotowania fasoli doprowadź całość do wrzenia przez kilka minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu, by zapobiec rozpadaniu się ziaren, zachowując odpowiedni kształt i konsystencję.

Dodaj soli, gdy ziarna nieco już zmiękną, to podkreśli ich smak, dodatkowo zabezpieczając przed zbyt mączysta i nieprzyjemną w smaku konsystencją.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Składniki:

• 3 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 300 gram wiejskiej kiełbasy i wędzonego boczku
• 400 gramów fasoli Jaś
•2 ząbki czosnku
• 1 cebula
•400 gramów pokrojonych pomidorów w puszce
• 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

Rozpuść sól w 3 litrach wody i dodaj fasolę Jaś. Pozostaw do namoczenia przez około 8 godzin, a następnie odcedź i przepłucz. Wsyp do dużego rondla i wlej świeżą wodę.

Następnie pozostaw do wrzenia i zdejmij utworzoną pianę na wierzchu z fasoli. Gotuj na wolnym ogniu i gotuj do miękkości tak, aby się nie rozpadały.

Na patelnię wlej nieco oliwy z oliwek i podsmaż czosnek. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę oraz boczek i podsmaż przez około 2 minuty. Na koniec dodaj pomidory z puszki i pozwól całości pogotować się jeszcze przez 15 – 20 minut.

Do uzyskania nieco gęstszej konsystencji dodaj mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody.