Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie, dżem, żółtko i cukier puder- tyle potrzeba do przygotowania rogalików z ciasta francuskiego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
fot. fotolia
Czasami zdarzają się nam niespodziewani goście i przygotowanie dla nich czegoś nastręcza nam problemów. Po prostu brakuje czasu na pieczenie. W takich wypadkach dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie rogalików z ciasta francuskiego. Przygotujemy je błyskawicznie.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?

Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 dżem
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  • Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.
  • Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy wybrany dżem.
  • Zawijamy rogaliki od szerszej strony do węższej.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
  • Każdy lekko smarujemy żółtkiem.
  • Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Czym możemy nadziewać rogaliki z ciasta francuskiego?

Oprócz dżemów możemy nadziewać nasze rogaliki rozmaitymi składnikami:
  • Twarożkiem wymieszanym z ziarnami wanilii i miodem.
  • Prażonymi jabłkami z cynamonem.
  • Kawałkami świeżych owoców: gruszek, śliwek, truskawek, brzoskwiń, czy jagodami.
  • Masą makową, suszonymi owocami, czy rozdrobnionymi orzechami.