Lizaki z ciasta to świetna alternatywa dla kupnych słodkości. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie ich na święta lub imprezę urodzinową dla dzieci.
Jak zrobić lizaki z ciasta?
Składniki:
Takie domowe lizaki możemy podawać w różnych wersjach:
Jak zrobić lizaki z ciasta?
Składniki:
- 400 g murzynka, taki który nam został nie zjedzony
- 200 g nutelli
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju
- Wykałaczki
- Różnokolorowe posypki
- Kawałek styropianu
- Ciasto dokładnie rozkruszamy, mieszamy z nutellą i tworzymy z uzyskanej masy kulę, którą umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut.
- Wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kulki wielkości lizaków.
- Układamy je na talerzu i ponownie umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.
- Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wyjęte z zamrażalnika kulki nabijamy na patyczki i zanurzamy w czekoladzie, a następnie posypujemy różnokolorowymi posypkami.
- Gotowe lizaki z ciasta wbijamy w kawałek styropianu.
- Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Najlepiej smakują wyjęte prosto z lodówki.
Takie domowe lizaki możemy podawać w różnych wersjach:
- Ciasto- zamiast murzynka możemy użyć biszkopt,
- Dodatek do ciasta- zamiast nutelli dobrze sprawdzi się kajmak, dżem lub serek mascarpone.
- Polewa- oprócz czekolady mlecznej użyjmy gorzkiej lub białej
- Dekoracja – posypki możemy zamienić na wiórki kokosowe, płatki migdałów lub inne pokruszone orzechy.