"Najkruchsze" kruche ciasto

  • 3

Co zrobić, aby kruche babeczki albo spód do ciasta były kruche? Sprawdźcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
"Najkruchsze" kruche ciasto
Ciasta to jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych deserów. Doskonale smakują w towarzystwie dobrej kawy, aromatycznej herbaty lub mleka.

Kruche ciasto to rodzaj słodkiego lub wytrawnego ciasta o kruchej strukturze. Wyrabia się z niego drobne ciastka oraz babeczki, tartaletki, tarty, quiche, spody ciast owocowych, makowców, serników, mazurków.

Tarta cytrynowa


Jak zrobić najkruchsze ciasto świata?

W każdym przepisie na kruche ciasto zawsze jest tak: "wlożyć na pół godziny do lodówki". Nie róbcie tego!

Kiedy robicie babeczki, wyłóżcie ciastem natłuszczone i obsypane bułką tartą foremki, a potem wrzućcie je na 10 minut do zamrażarki. To samo ze spodem do ciasta, np. szarlotki - wyłóżcie ciastem blaszkę i do zamrażarki. Efekt gwarantowany!