Owoce morza to cudowne bogactwa, jakie udostępnia nam świat mórz i oceanów. Zawierają ogromne pokłady łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych omega- 3, witamin z grypy B, jodu, wapnia, selenu, żelaza i cynku. W krajach śródziemnomorskich owoce morza to podstawa codziennego menu. Są dostępne na każdym straganie i targu rybnym. Kalmary, ostrygi, małże, krewetki, kraby, ośmiornice i homary- to one tworzą ekskluzywne pyszności dla naszych podniebień!

W Polsce owoce morza można nabyć głównie mrożone lub konserwowe. Dostępne są w dobrze zaopatrzonych supermarketach i sklepach rybnych.

Frutti di mare można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się, jako przystawki i drobne przekąski, jako składnik sałatek, zup oraz dań głównych. Niektóre jada się na surowo (np. ostrygi), ale można je również zapiekać, dusić, gotować, smażyć czy faszerować. Wspaniale pasują do świeżych ziół, warzyw i owoców cytrusowych.

Przygotujcie zupę z owocami morza, pizze z dodatkiem owoców morza lub kalmary nadziewane mięsem!

Zdjęcie: Fotolia

Owoce morza Kategorie

Znaleźliśmy 542 przepisów w kategorii Owoce morza

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

xooxoo xooxoo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowane raki

Faszerowane raki

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Małże na pęczaku

Małże na pęczaku

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: