Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Bigos bezmięsny

Bigos bezmięsny

annajot annajot
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka puszek

Babka puszek

lena lena
22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie inaczej

Śledzie inaczej

chef chef
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos - przepis

Bigos - przepis

lena lena
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bananowy sernik

Bananowy sernik

wojtuś wojtuś
21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Filet z indyka z majonezem

Filet z indyka z majonezem

8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kiełbasa z boczkiem

kiełbasa z boczkiem

monia monia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki

Paszteciki

lena lena
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

lena lena
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatuj

Ratatuj

magdalennab magdalennab
18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rozgrzewający barszcz

Rozgrzewający barszcz

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

lena lena
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone żeberka.

Pieczone żeberka.

anetka anetka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

anetka anetka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czekoladowa Wenecja

Czekoladowa Wenecja

fire fire
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jagodzianki

Jagodzianki

lena lena
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: