Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Rolada z jabłkową galaretą

Rolada z jabłkową galaretą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe

Ania25 Ania25
20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszny sernik 3-warstwowy

Pyszny sernik 3-warstwowy

7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet sojowy

Pasztet sojowy

malami malami
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu

mani3k mani3k
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Prościutkie Bezy

Prościutkie Bezy

przemek przemek
131

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniki mojej mamy

Pierniki mojej mamy

jagna jagna
22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab na słodko

Schab na słodko

8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z kurczaka

Sałatka z kurczaka

34

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Soczysty schab pieczony

Soczysty schab pieczony

22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto WZ

Ciasto WZ

Babcia Halinka Babcia Halinka
20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: