Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Złocisty syrop 3

Złocisty syrop 3

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zraziki drobiowe

Zraziki drobiowe

justyna748 justyna748

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

darmiona darmiona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa bawarska

Zupa bawarska

mz00ms mz00ms

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

Anusia Anusia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

gosia79z gosia79z

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chrzanowa Anny

Zupa chrzanowa Anny

Anna85 Anna85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa chrzanowa Eli

Zupa chrzanowa Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

anetka anetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

darek112 darek112
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa fusion

Zupa grzybowa fusion

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: