Zakwas na żur

kamil0993 - Porady kulinarne: Zakwas na żur

Mistrz Kuchni
Artykuły: 52
Zakwas na żur
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka....


Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka wsypuję szklankę mąki żytniej i mieszam z gorącą wodą na gęstą zawiesinę. Wrzucam 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie (5-6 ziaren). Gdy ostygnie dodaje 4 szklanki chłodnej wody i kromkę razowego chleba ze skórka i mieszam. Obwiązuję garnek gazą i na 3 dni odstawiam w cieple miejsce

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zakwas na żur  
Gość

żurkojad
gość

2009-03-23 20:29
Super przepis,dzięki.Jak znalazł na święta.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sugar
gość

2009-07-28 17:09
Zgadzam się żur jest doskonały.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Robert
gość

2009-10-17 18:07
Jadłem różne smaki żuru,ale ten jest najlepszy.
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane