Zakwas na żur

kamil0993 - Porady kulinarne: Zakwas na żur

Mistrz Kuchni
Artykuły: 52
Zakwas na żur
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka....


Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka wsypuję szklankę mąki żytniej i mieszam z gorącą wodą na gęstą zawiesinę. Wrzucam 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie (5-6 ziaren). Gdy ostygnie dodaje 4 szklanki chłodnej wody i kromkę razowego chleba ze skórka i mieszam. Obwiązuję garnek gazą i na 3 dni odstawiam w cieple miejsce

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zakwas na żur  
Gość

żurkojad
gość

2009-03-23 20:29
Super przepis,dzięki.Jak znalazł na święta.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sugar
gość

2009-07-28 17:09
Zgadzam się żur jest doskonały.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Robert
gość

2009-10-17 18:07
Jadłem różne smaki żuru,ale ten jest najlepszy.
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane