Zakwas na żur

kamil0993 - Porady kulinarne: Zakwas na żur offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 52
Zakwas na żur
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka....


Zawsze robię go sam. Do kamiennego garnka wsypuję szklankę mąki żytniej i mieszam z gorącą wodą na gęstą zawiesinę. Wrzucam 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie (5-6 ziaren). Gdy ostygnie dodaje 4 szklanki chłodnej wody i kromkę razowego chleba ze skórka i mieszam. Obwiązuję garnek gazą i na 3 dni odstawiam w cieple miejsce

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zakwas na żur  
Gość

żurkojad
gość

2009-03-23 20:29
Super przepis,dzięki.Jak znalazł na święta.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sugar
gość

2009-07-28 17:09
Zgadzam się żur jest doskonały.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Robert
gość

2009-10-17 18:07
Jadłem różne smaki żuru,ale ten jest najlepszy.
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane