Polędwica łososiowa – jak zrobić?

Polędwicę łososiową wędzi się na zimnym dymie, dzięki czemu jest aromatyczna i bogata w składniki odżywcze. Peklowanie trwa od 3 do 4 dni, a wędzenie – od 5 do 6 godzin.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Polędwica łososiowa –  jak zrobić?
fot. Fotolia
Polędwica to najdłuższy mięsień grzbietu, który jest częścią schabu. Prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Odmiana łososiowa polędwicy swoją nazwę zawdzięcza jasnej barwie mięsa i słonawemu smakowi, który jest efektem długiego peklowania i wędzenia na zimno.

Polędwica łososiowa – z czego jest zrobiona

Nazwa polędwicy łososiowej może być myląca. Robi się ją z wołowiny, wieprzowiny lub nawet mięsa drobiowego (indyczego), ale nie z ryby. Prawdziwa polędwica jest niewielkim fragmentem schabu. Do wyrobu wędliny można jednak wykorzystać nie samą polędwicę, lecz cały schab (bez kości).

Polędwica łososiowa – jak ją zrobić domowym sposobem

Jeśli chcesz zrobić domową polędwicę łososiową, musisz mieć piec do wędzenia na zimno, świeże polędwiczki lub schab, peklosól, aromatyczne zioła (kolendrę, jałowiec, liście laurowe) oraz przyprawy (czarny pieprz, mieloną paprykę).
  • Przyprawy, zioła i peklosól  (2 łyżki na litr wody) wymieszaj z wodą. Możesz też dodać grubo posiekany czosnek. Solanki powinno być tyle, by całe mięso się w niej zanurzyło.
  • Włóż mięso do garnka z wodą i wstaw je do lodówki na 3-4 dni.
  • Wyjmij mięso z solanki, opłucz je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Zapakuj mięso w siatkę do wędzenia, powieś je w wędzarni i wędź w temperaturze 50-60°C przez 5-6 godzin (w zależności od wielkości polędwicy lub schabu).

Polędwica łososiowa – jak podawać

Polędwicę łososiową podawaj na zimno, w cienkich plastrach. Nadaje się do kanapek i przystawek (np. koreczków z serem). Polana niewielką ilością oliwy i posypana rukolą lub roszpunką może być także efektownym dodatkiem do sałaty.