Jak zrobić tatar wołowy?

Posiekane mięso, żółtko oraz dodatki: cebula, kapary lub marynowane grzybki. Wystarczy wymieszać te składniki, by cieszyć się pysznym tatarem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić tatar wołowy?
fot. Fotolia
Tatar wołowy to jedna z klasycznych przystawek polskiej kuchni. Odpowiednio doprawiony potrafi być prawdziwym rarytasem. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, o ile posiadamy odpowiednie składniki pod ręką. Najważniejszy z nich – mięso – należy wybrać z głową!

Jakie mięso na tatar wołowy?

Teoretycznie do tatara można wykorzystać każdy rodzaj mięsa. W praktyce dobrze jest wybierać takie, które nie mają zbyt wiele tłuszczu. Marmurkowość, którą cenimy w przypadku smażenia lub pieczenia, w tym daniu jest całkowicie zbędna. Dlatego dobrze jest sięgnąć po polędwicę wołową. Jest ona delikatna i chuda. Ważne, aby mięso, które chcemy przerobić na tatar, pochodziło z pewnego źródła. Wówczas będziemy mogli je bez obaw zjeść na surowo. Tatar nie jest zalecany jedynie kobietom w ciąży i osobom starszym ze względu na obniżoną odporność i większe szanse zarażenia się salmonellą.

Jak zrobić tatar z wołowiny?

Mając odpowiednie mięso przygotowanie tatara zajmie zaledwie kilka minut. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zrobić z nich pyszną przystawkę!
  • Do zrobienia tatara wołowego będą potrzebne: wołowina, żółtko jaja kurzego lub przepiórczego (1 na 250 g mięsa), sól, pieprz, ostra musztarda. Opcjonalnie można sięgnąć po dodatki takie jak: cebula, kapary, marynowane grzybki, ogórki kiszone lub konserwowe, pomidory suszone.
  • Mięso należy dokładnie posiekać. Można to zrobić przy pomocy noża lub malaksera.
  • Rozdrobnione mięso mieszamy z żółtkiem, musztardą oraz przyprawami.
  • Jeśli decydujemy się na dodatki – bardzo drobno je siekamy i dodajemy do mięsa.
  • Gotowego tatara serwujemy – najlepiej zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Uwaga: Często przygotowuje się tatara bez jajka i dodatków – wówczas są one serwowane oddzielnie.

Jak podawać tatara wołowego?

Gotowego tatara warto przełożyć do miski, kokilki lub innej foremki. Po odwróceniu na talerz otrzymamy tatara w eleganckiej formie – lepszej niż bezkształtna masa. Kiedy wybieramy opcję bez dodatków, wówczas możemy dodatkowo przystawkę nimi udekorować. Najprostszym sposobem jest ułożenie posiekanej cebuli, ogórka czy grzybków wokół tatara. Żółtko kładzie się delikatnie na wierzchu – tak, aby zachowało swoją formę. Całość warto oprószyć sporą ilością pieprzu i serwować z grzankami lub kawałkami świeżego pieczywa.