WIELKANOCNY ŻUR Z MAJERANKIEM
Kwaśny, aromatyczny, pachnący żurek to obowiązkowa śniadaniowa propozycja każdej Wielkanocy. Ten mocno rozgrzewający frykas wzbogacony jest swojskim zakwasem, czosnkiem, białą kiełbasą, jajkami, wędzonką i dużą ilością suszonego majeranku. Dzięki tym produktom jego woń zostaje w naszych nozdrzach niemalże na cały rok! Wybornie smakuje z chlebem na zakwasie lub z dodatkiem ziemniaków i skwarków.
CHRZAN I CZOSNEK
Chrzan to jeden z najważniejszych dodatków wielkanocnych. Nadaje on naszym daniom ostrego, wyrazistego smaku i korzennego zapachu. Z jego dodatkiem serwujemy jajka, kiełbasę wiejską, sałatki czy pieczywo.
Zdjęcie: Fotolia
Czosnek natomiast fantastycznie poprawia smak przyrządzanej na święta wieprzowiny i wołowiny. Wpływ temperatury powoduje, że jego zapach unosi się w całym domu powodując wzmożenie apetytu u wszystkich domowników i gości!
SZAFRAN
Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, otrzymywana z krokusów. Ususzone, delikatne części jego kwiatu dodawane są do najwytrawniejszych dań najlepszych restauracji świata.
Niegdyś przyprawa ta wykorzystywana była przez naszych przodków tylko na wyjątkowe okazje. Wielkanoc bez wątpienia jest taką okazją, dlatego nitki szafranu zastosować możemy do wypieku ciasta (pokruszyć i wymieszać z mąką), przygotowania sosu, (po rozpuszczeniu nada intensywny kolor żółci) lub do pieczenia mięs - co doda im głębi smaku i niepowtarzalnej woni.
KARDAMON, CYNAMON, ANYŻ
Przyprawy te mają intensywny, korzenny aromat i doskonale komponują się zarówno w wytrawnych daniach świątecznych jak i w deserach!
Kardamon jest cudownym dodatkiem do herbaty, kawy, deserów, sałatek, ale także i ryb i drobiu. Można stosować go w całości lub zmielić. Cynamonu użyć można zaś do wypieku wielkanocnej szarlotki lub piernika, a anyżu do pieczenia mięs!
WANILIA
Wanilia również jest nieodłącznym elementem naszych odświętnych dań – podnosi ich walory smakowe i idealnie harmonizuje z innymi dodatkami. Bez niej wielkanocna pascha, sernik czy masy do biszkoptów nie byłyby takie same! Używamy jej najczęściej w postaci laseczek, proszku, cukru bądź ekstraktu alkoholowego.
Zdjęcia: Fotolia
Wyjątkowa atmosfera przy świątecznym stole to zasługa obecnych przy stole najbliższych. Nie bez znaczenia są także podawane przez nas dania, które wprawiają w dobry nastrój i powodują, że chwile będą niezapomniane. Mamy nadzieję, za wykorzystacie nasze propozycje w Waszych kuchniach!
Kwaśny, aromatyczny, pachnący żurek to obowiązkowa śniadaniowa propozycja każdej Wielkanocy. Ten mocno rozgrzewający frykas wzbogacony jest swojskim zakwasem, czosnkiem, białą kiełbasą, jajkami, wędzonką i dużą ilością suszonego majeranku. Dzięki tym produktom jego woń zostaje w naszych nozdrzach niemalże na cały rok! Wybornie smakuje z chlebem na zakwasie lub z dodatkiem ziemniaków i skwarków.
CHRZAN I CZOSNEK
Chrzan to jeden z najważniejszych dodatków wielkanocnych. Nadaje on naszym daniom ostrego, wyrazistego smaku i korzennego zapachu. Z jego dodatkiem serwujemy jajka, kiełbasę wiejską, sałatki czy pieczywo.
Zdjęcie: Fotolia
Czosnek natomiast fantastycznie poprawia smak przyrządzanej na święta wieprzowiny i wołowiny. Wpływ temperatury powoduje, że jego zapach unosi się w całym domu powodując wzmożenie apetytu u wszystkich domowników i gości!
SZAFRAN
Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, otrzymywana z krokusów. Ususzone, delikatne części jego kwiatu dodawane są do najwytrawniejszych dań najlepszych restauracji świata.
Niegdyś przyprawa ta wykorzystywana była przez naszych przodków tylko na wyjątkowe okazje. Wielkanoc bez wątpienia jest taką okazją, dlatego nitki szafranu zastosować możemy do wypieku ciasta (pokruszyć i wymieszać z mąką), przygotowania sosu, (po rozpuszczeniu nada intensywny kolor żółci) lub do pieczenia mięs - co doda im głębi smaku i niepowtarzalnej woni.
KARDAMON, CYNAMON, ANYŻ
Przyprawy te mają intensywny, korzenny aromat i doskonale komponują się zarówno w wytrawnych daniach świątecznych jak i w deserach!
Kardamon jest cudownym dodatkiem do herbaty, kawy, deserów, sałatek, ale także i ryb i drobiu. Można stosować go w całości lub zmielić. Cynamonu użyć można zaś do wypieku wielkanocnej szarlotki lub piernika, a anyżu do pieczenia mięs!
WANILIA
Wanilia również jest nieodłącznym elementem naszych odświętnych dań – podnosi ich walory smakowe i idealnie harmonizuje z innymi dodatkami. Bez niej wielkanocna pascha, sernik czy masy do biszkoptów nie byłyby takie same! Używamy jej najczęściej w postaci laseczek, proszku, cukru bądź ekstraktu alkoholowego.
Zdjęcia: Fotolia
Wyjątkowa atmosfera przy świątecznym stole to zasługa obecnych przy stole najbliższych. Nie bez znaczenia są także podawane przez nas dania, które wprawiają w dobry nastrój i powodują, że chwile będą niezapomniane. Mamy nadzieję, za wykorzystacie nasze propozycje w Waszych kuchniach!
marcinka
LauraLaura
Magdalena88
niezły kąsek