Warto ją hodować przez cały rok - nie tylko na Wielkanoc. Zawiera dużo witaminy A, B, C, E, K, PP i mikroelementów: magnezu, żelaza, wapnia, chromu, jodu, fosforu oraz wapnia. Rzeżucha - jak wszystkie inne kiełki - nadaje się na posypkę do kanapek, jako dodatek do sałatek, a nawet do dań kuchni azjatyckiej.
Sprawdź jej prozdrowotne właściwości.
Sprawne jelita i nerki
Stosowana jest w medycynie naturalnej jako lek dezynfekujący jamę ustną i przewód pokarmowy oraz zwalczający pasożyty jelit. Przyspiesza trawienie i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Działa moczopędnie i odkaża drogi moczowe. Zalecana jest przy chorobach nerek.
Wystarczą 3-4 łyżeczki posiekanej rzeżuchy dziennie. Uwaga: większa ilość może doprowadzić do zapalenia pęcherza.
Fot. Fotolia
Zdrowa tarczyca i trzustka
Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego jodu rzeżucha wskazana jest przy niedoczynności tarczycy. Jedz ją również, jeśli cierpisz na cukrzycę - obniża bowiem poziom cukru we krwi. A na problemy z trzustką zmiksuj pół szklanki rzeżuchy z wodą i szklankę tak przyrządzonego napoju pij codziennie rano (na czczo).
Mocne włosy i paznokcie
Jedzona codziennie wzmacnia włosy i paznokcie. Pobudza także do wzrostu cebulki włosowe. Sok z rzeżuchy świetnie się sprawdza jako odżywka. Po umyciu wetrzyj go we włosy i skórę głowy. Owiń głowę folią, podgrzej przez kilka minut suszarką, owiń ręcznikiem i trzymaj pół godziny. Spłucz chłodną wodą.
Sprawne stawy i kości
Łagodzi dolegliwości reumatyczne. Jedzenie rzeżuchy zaleca się też osobom cierpiącym na osteoporozę. Pod względem zawartości wapnia zajmuje bowiem drugie miejsce wśród produktów spożywczych - po orzechach laskowych.
Czysta cera
Dodawana do potraw (najlepiej z warzyw) poprawia stan skóry, zwalcza łojotok i trądzik. Świeżym sokiem z rzeżuchy można przemywać pryszcze, krostki i zaskórniki. Ma on też silne działanie wybielające. Jeśli chcesz się pozbyć piegów lub przebarwień, wymieszaj 3 porcje soku z rzeżuchy z porcją miodu i przemywaj tą miksturą twarz. Po wyschnięciu zmyj wodą.
Sprawdź jej prozdrowotne właściwości.
Sprawne jelita i nerki
Stosowana jest w medycynie naturalnej jako lek dezynfekujący jamę ustną i przewód pokarmowy oraz zwalczający pasożyty jelit. Przyspiesza trawienie i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Działa moczopędnie i odkaża drogi moczowe. Zalecana jest przy chorobach nerek.
Wystarczą 3-4 łyżeczki posiekanej rzeżuchy dziennie. Uwaga: większa ilość może doprowadzić do zapalenia pęcherza.
Fot. Fotolia
Zdrowa tarczyca i trzustka
Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego jodu rzeżucha wskazana jest przy niedoczynności tarczycy. Jedz ją również, jeśli cierpisz na cukrzycę - obniża bowiem poziom cukru we krwi. A na problemy z trzustką zmiksuj pół szklanki rzeżuchy z wodą i szklankę tak przyrządzonego napoju pij codziennie rano (na czczo).
Mocne włosy i paznokcie
Jedzona codziennie wzmacnia włosy i paznokcie. Pobudza także do wzrostu cebulki włosowe. Sok z rzeżuchy świetnie się sprawdza jako odżywka. Po umyciu wetrzyj go we włosy i skórę głowy. Owiń głowę folią, podgrzej przez kilka minut suszarką, owiń ręcznikiem i trzymaj pół godziny. Spłucz chłodną wodą.
Sprawne stawy i kości
Łagodzi dolegliwości reumatyczne. Jedzenie rzeżuchy zaleca się też osobom cierpiącym na osteoporozę. Pod względem zawartości wapnia zajmuje bowiem drugie miejsce wśród produktów spożywczych - po orzechach laskowych.
Czysta cera
Dodawana do potraw (najlepiej z warzyw) poprawia stan skóry, zwalcza łojotok i trądzik. Świeżym sokiem z rzeżuchy można przemywać pryszcze, krostki i zaskórniki. Ma on też silne działanie wybielające. Jeśli chcesz się pozbyć piegów lub przebarwień, wymieszaj 3 porcje soku z rzeżuchy z porcją miodu i przemywaj tą miksturą twarz. Po wyschnięciu zmyj wodą.
SylaUla
Jagodowa