Soki, przeciery czy keczupy mogą działać lepiej niż cała armia suplementów. Zanim jednak po nie sięgniesz, wybierz tę postać, która okaże się najzdrowsza dla ciebie.
Sok pomidorowy wspomaga serce i układ krążenia
Pomidory są jednym z bogatszych źródeł potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej oraz reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając obrzękom. Potas ułatwia też pracę serca.
Jest on nie tylko w świeżych pomidorach, ale także w zrobionych z nich sokach, bo ten składnik mineralny podczas gotowania przechodzi do wywaru. Szklanka soku zawiera nawet ok. 500 mg potasu.
Keczupy pomagają opóźniać starzenie się organizmu
A to dzięki zawartości likopenu – czerwonego barwnika znajdującego się w pomidorach. To przeciwutleniacz o udowodnionych naukowo właściwościach, skutecznie zwalczający szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się, że 2,5 razy więcej likopenu wchłania się z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych.
A wszystko dlatego, że ten składnik jest „uwięziony” pod skórką. Podczas rozdrabniania i gotowania, uwalnia się, dzięki temu organizm znacznie lepiej go przyswaja.
Fot. Fotolia
Przeciery zadbają o skórę i… oczy
Pomidory, a szczególnie ich przetwory (przeciery i koncentraty), mają bowiem sporo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ta zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, wygładza i ujędrnia skórę.
Jest także niezbędna do widzenia o zmierzchu i w nocy. A ponieważ beta-karoten jest łatwiej przyswajalny w obecności tłuszczu, warto gotować zupy pomidorowe z dodatkiem śmietany czy pomidorowe spaghetti z mięsem lub odrobiną oleju.
Suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe
Mogą zatem zmniejszać ryzyko raka, zwłaszcza prostaty. Jak twierdzą naukowcy, zaw
Wzmacniają zatem ochronną moc samego likopenu i podwójnie silnie hamują wzrost komórek nowotworowych. Suszone pomidory warto więc włączyć do menu mężczyzn, zwłaszcza tych zapracowanych.
Świeże pomidory pomagają dbać o linię
Nic dziwnego, skoro w ponad 90 procentach składają się one z wody. Dzięki temu są niskokaloryczne – średni owoc (170 g) ma tylko 26 kcal. Jedzone ze skórką dostarczają błonnik, który oczyszcza jelita z niestrawionych resztek i usprawnia ich pracę, daje uczucie sytości oraz przyspiesza przemianę materii. Te owoce mogą stanowić także dodatkową porcję płynów, zwłaszcza dla tych, którzy w ciągu dnia piją niewiele wody.
Sok pomidorowy wspomaga serce i układ krążenia
Pomidory są jednym z bogatszych źródeł potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej oraz reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając obrzękom. Potas ułatwia też pracę serca.
Jest on nie tylko w świeżych pomidorach, ale także w zrobionych z nich sokach, bo ten składnik mineralny podczas gotowania przechodzi do wywaru. Szklanka soku zawiera nawet ok. 500 mg potasu.
Keczupy pomagają opóźniać starzenie się organizmu
A to dzięki zawartości likopenu – czerwonego barwnika znajdującego się w pomidorach. To przeciwutleniacz o udowodnionych naukowo właściwościach, skutecznie zwalczający szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się, że 2,5 razy więcej likopenu wchłania się z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych.
A wszystko dlatego, że ten składnik jest „uwięziony” pod skórką. Podczas rozdrabniania i gotowania, uwalnia się, dzięki temu organizm znacznie lepiej go przyswaja.
Fot. Fotolia
Przeciery zadbają o skórę i… oczy
Pomidory, a szczególnie ich przetwory (przeciery i koncentraty), mają bowiem sporo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ta zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, wygładza i ujędrnia skórę.
Jest także niezbędna do widzenia o zmierzchu i w nocy. A ponieważ beta-karoten jest łatwiej przyswajalny w obecności tłuszczu, warto gotować zupy pomidorowe z dodatkiem śmietany czy pomidorowe spaghetti z mięsem lub odrobiną oleju.
Suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe
Mogą zatem zmniejszać ryzyko raka, zwłaszcza prostaty. Jak twierdzą naukowcy, zaw
Wzmacniają zatem ochronną moc samego likopenu i podwójnie silnie hamują wzrost komórek nowotworowych. Suszone pomidory warto więc włączyć do menu mężczyzn, zwłaszcza tych zapracowanych.
Świeże pomidory pomagają dbać o linię
Nic dziwnego, skoro w ponad 90 procentach składają się one z wody. Dzięki temu są niskokaloryczne – średni owoc (170 g) ma tylko 26 kcal. Jedzone ze skórką dostarczają błonnik, który oczyszcza jelita z niestrawionych resztek i usprawnia ich pracę, daje uczucie sytości oraz przyspiesza przemianę materii. Te owoce mogą stanowić także dodatkową porcję płynów, zwłaszcza dla tych, którzy w ciągu dnia piją niewiele wody.
SylaUla
Jagodowa