Chcesz wiedzieć co słychać i co dobrego można skosztować w kulinarnym świecie? Informujemy o aktualnościach i najświeższych wiadomościach ze świata kulinariów.

Recenzujemy programy, książki kulinarne. Podpowiadamy po jakie nowości w sklepach, na bazarkach warto sięgnąć. Sprawdzamy gdzie dobrze karmią „na mieście” nie tylko w Warszawie, Gdańsku czy Poznaniu.

Przeprowadzamy wywiady z blogerami kulinarnymi, którzy serwują pyszne dania i dzielą się z nami swoimi przepisami.

Z naszą pomocą dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Najświeższe informacje kulinarne, ciekawostki, przepisy z Polski i ze świata tylko u nas!
Kuchnia w parze ze zdrowiem
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wiadomości

Kuchnia w parze ze zdrowiem

Moda na zdrowe posiłki powraca z dużą siłą. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że racjonalna dieta przynosi mnóstwo korzyści. Dowiedz się, dlaczego spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest tak ważne. Poznaj także zalety gotowania na parze!

Tłustoczwartkowe rekordy Guinessa
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Tłustoczwartkowe rekordy Guinessa

Wielu z nas kojarzy Księgę rekordów Guinessa z sensacyjno-śmiesznymi informacjami na temat osiągnięć ludzi z całego świata. Okazuje się także, że popularne w naszym kraju święto, jakim jest Tłusty Czwartek również może stać się przyczynkiem do wpisania na tego typu listę.

Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Międzynarodowy dzień pizzy już 9 lutego!

Pizza - okrągły przysmak, który jest uwielbiany niemal przez wszystkich. I mały i duży chętnie sięgnie po kolejny trójkącik z ciągnącym się serem, rukolą lub włoską wędliną. Duże zróżnicowanie w smakach i rodzajach sprawia, że dosłownie każdy znajdzie coś dla siebie. Danie rodem z kuchni włoskiej doczekało się swojego święta. Szykujcie swoje piece, przygotujcie sos pomidorowy - 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Bloger Tygodnia - Pink Hungry
Magdalenaa Magdalenaa | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 59
Bloger Tygodnia

Bloger Tygodnia - Pink Hungry

Dzisiejszym gościem cyklu Bloger Tygodnia jest Matylda Rosłaniec, autorka bloga Pink Hungry. Gotowanie to jej sposób na odprężenie. Daje jej radość, satysfakcję i w mgnieniu oka przywraca dobry humor. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

Vinaigre Aceto Vinegar Ocet
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Smaczki

Vinaigre Aceto Vinegar Ocet

Ocet jest znany już od czasów starożytnych. Obecnie jest to głównie składnik kuchennych inspiracji, ale ma też niezliczoną liczbę innych zastosowań.

Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Nasiona chia nie tylko dla wegetarian i wegan

Nasiona chia, które możemy dostać także pod nazwą „szałwia argentyńska” to niedawne odkrycie zwolenników zdrowej żywności. Warto wspomnieć, że jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie wykorzystywali już Aztekowie.

Komosa ryżowa bez tajemnic
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

Komosa ryżowa bez tajemnic

Tajemniczo brzmiąca quinoa to komosa ryżowa, którą w naszych potrawach występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Zupy, desery, drugie dania - wszędzie tam możemy ją dodać. Zlepek kilku liter tworzy ciekawą nazwę, której się boimy, bo brzmi zbyt orientalnie czy egzotycznie.

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

E 951 Aspartam – nieszkodliwy słodzik czy słodka trucizna?

Nie cichną dyskusję na temat zastępowania białego cukru innymi substancjami. Najwięcej kontrowersji budzi sztuczny słodzik aspartam, który występuje w wielu produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Jedni kochają go za to, że skutecznie ogranicza kalorie w menu, inni oskarżają go natomiast o rakotwórcze działanie. Postanowiliśmy przyjrzeć się tej substancji i zobaczyć jak wiele ma minusów i plusów.

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Smaczki

E221 siarczyn sodu - co o nim wiemy?

Moda na naturalną i organiczną żywność sprawiła, że coraz częściej czytamy etykiety produktów dostępnych w sklepach. Jesteśmy bardziej podejrzliwi i szukamy ekologicznych odpowiedników dla popularnych spożywczych artykułów. Bardzo częstym gościem w rozpisce użytych do produkcji elementów znajdujemy E221. Jeżeli jesteście ciekawi co kryje się pod tym symbolem to zapraszamy do dalszej lektury.