

Mrożone ciasteczka francuskie
Ciasteczka z ciasta francuskiego, z dowolnym nadzieniem, to doskonały pomysł na oryginalną przekąskę czy lekki deser. Ale nie każdy umie je przyrządzić!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Ciasteczka z ciasta francuskiego, z dowolnym nadzieniem, to doskonały pomysł na oryginalną przekąskę czy lekki deser. Ale nie każdy umie je przyrządzić!
Czasami, gdy mamy mało czasu, a zależy mi żeby wyrobione ciasto drożdżowe szybciej urosło...
Gładką i efektywną polewę do placka...
Czerwony sos z soku owocowego i czarny sos z powideł należą do najstarszych sosów w kuchni polskiej.
Pochodzenie słowa majonez było przez lata przedmiotem sporów wśród historyków zajmujących się francuską sztuką kulinarną.
Gorące sosy emulsyjne znane są w Polsce od XIX wieku
W dawnej Polsce sos nazywano gąszczem, juchą lub podlewą.
W XIX wieku zupy przecierane nazywano w Polsce – puree.
Wiele warzyw było znanych już w roku 1518.
Zupy rybne spożywał ni tylko lud. Przygotowywano również zupy z innych stworzeń wodnych...