

Światowy dzień papryczki chili
3 lipca świętujemy dzień „europejskiego pieprzu” innymi słowy dzień papryczki chili. To doskonały pretekst do tego, by poznać historię tej wyrafinowanej przyprawy!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
3 lipca świętujemy dzień „europejskiego pieprzu” innymi słowy dzień papryczki chili. To doskonały pretekst do tego, by poznać historię tej wyrafinowanej przyprawy!
Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Joannę Siemek, autorkę bloga BiteDelite. Gotowanie stało się jej sposobem na życie. Zdradza nam, że to pod wpływem chwili rodzą się najpyszniejsze potrawy. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!
Wreszcie wakacje! Z tej okazji w cyklu fotografia kulinarna mała zmiana tematu. Proponujemy Wam wakacyjny konkurs fotograficzny organizowany przez poradnik "Przyjaciółka". Do wygrania świetne tablety!
Zobacz, kto zdobył zestawy: karafka, szklanki oraz napoje marki Hortex - nagrodę główną w konkursie Gotujmy z Nagrodami.
Czereśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce. Szczególnie w sezonie warto jeść je pełnymi garściami. Zobaczcie, jaką moc mają w sobie czereśnie! Właściwości zdrowotne i smakowe czereśni obrazuje nasza infografika.
W lipcu nagrodą główną w konkursie Gotujmy z Nagrodami są zestawy: karafka, szklanki oraz napoje marki Hortex.
Zobaczcie, jak zrobić murzynka z dżemem jagodowym i pysznymi owcami. W dzisiejszym Słodkim Piątku znajdziecie przepis na to smaczne ciasto. Taki murzynek to świetny pomysł, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego!
Konkurs - Gotujmy z Nagrodami został wzbogacony o nowe nagrody! Mamy dla Was 300 kart IKEA o wartości 50zł oraz 29 przedpłaconych kart o wartości 500zł.
Od 1 do 31 lipca dodatkowo promujemy - 10 punktami - przepisy zawierające w swoim składzie świeże jagody, porzeczki, maliny, a także bób, cukinię i kalafior. Zachęcamy Was do przygotowania smacznych dań, w których wymienione lipcowe owoce i warzywa odegrają główną rolę. Pamiętajcie, że dodatkowe wirtuale możecie wymieniać na nagrody!
Pozole to danie pochodzące z Meksyku, w przedkolumbijskim okresie mające znaczenie rytualne. Pozole było wymienione w dziele Bernardino de Sahagun Historia general de las de Nueva España (Ogólna historia spraw Nowej Hiszpanii) w latach 1500-tych.