Berberys - wykorzystaj w kuchni

Berberys nazywany "polską cytryną" jest wartościowy nie tylko ze względu na właściwości lecznicze - można go wykorzystać w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Berberys - wykorzystaj w kuchni
Berberys należy do krzewów z rodziny berberysowatych. W Polsce rośnie dziko jako berberys pospolity. Ma jasnożółte kwiaty i podłużne czerwone owoce - jagody. Dojrzewa jesienią.

Trzeba wiedzieć, że wszystkie części rośliny sa trujące - poza owocami. Z ilością zjadanych owoców też nie należy jednak przesadzać.

W kuchni jest mało znany. Częściej przywoływany jako pomocniczy środek w obniżaniu gorączki.

Można przygotować z niego smaczny sok: owoce berberysu gotujemy. Kiedy bedą już bardzo rozgotowane przecieramy przez sitko i sok zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy cukier i gotujemy 20 - 30 minut. Po ostudzeniu przelewamy do słoika lub butelki i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

Z berberysu warto przygotować smaczną konfiturę:
w małej ilości wody rozpuszczamy szklankę cukru, dodajemy szklankę jagód berberysu i chwilę gotujemy. Zestawiamy z ognia, następnego dnia znów gotujemy mieszając by się nie przypaliła. Czynność powtarzamy przez kilka dni, następnie zakrecamy w słoiczku.

Konfitura z jagód berberysu jest dobrym dodatkiem do ciast.

Cukiernicy na większą skalę używają berberysu zamiast cytryny. Dosyć popularnie stosuje się go do przygotowywania wina lub nalewek.

Do samodzielnego zrobienia nalewki potrzeba owoców, wódki i cukru. Owoce w słoiku zalewamy czystą wódką (tak by przykryła jagody), zakręcamy słoik i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Po upływie miesiąca odkręcamy słoik i zlewamy wódkę. Do owoców wsypujemy  cukier i czekamy aż puszczą sok. Następnie dodajemy korzeń imbiru pokrojony i dodajemy wytrawna wódkę. Mieszanka powinna postać zamknięta przez około 2 tygodnie, następnie wszystko odfiltrowujemy i przelewamy do butelek. Zakręcamy, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Taka nalewka jest ceniona przy zaparciach a także niewielkich bólach migrenowych.