Białe,czy czerwone?

Wyróżniamy 3 rodzaje wina do posiłków:Białe wytrawne do lekkich potraw,czerwone wytrawne do ciężkich potraw,a słodkie wyłącznie do deserów.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Białe,czy czerwone?
Przygotowując przyjęcie,zastanawiamy się,do czego podać poszczególne gatunki wina. Otóż wino wytrawne białe i różowe podaje się z rybami,owocami morza,suski,drobiem białym,np.perliczki,indyk i kurczak,zimnymi mięsami i wędlinami oraz młodymi serami.Białe wino służy także jako aperitif. Czerwone wino podawane jest do potraw z czerwonego mięsa,drobiu o ciemnym mięsie jak kaczka i gęś,dziczyzny,do potraw mącznych,ostrych serów i potraw z grzybów. Wino słodkie pasuje do deserów i ciast oraz lodów. Wino różowe można wybrać wtedy ,jeśli nie ma się pewności do czego.Pasuje ono najczęściej do dań wyszukanych i pizzy.