![Botwina królową wiosny Botwina królową wiosny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/botwina-krolowa-wiosny-13364.jpg)
Botwina najczęściej stosowana jest do przygotowywania chłodników. Młode liście idealnie nadają się do sałatek.
Znasz dobry przepis z użyciem botwiny? Dodaj go!
![](https://gotujmy.pl/html/gfx/recipe-button.jpg)
![Chłodnik z buraków](https://extra.gotujmy.pl/gotujmy/aktualnosci/botwinka/botwina1.jpg)
![Chłodnik z buraków](https://extra.gotujmy.pl/gotujmy/aktualnosci/botwinka/botwina2.jpg)
Jak kupić dobrą i świeżą botwinę?
Najlepszym wyborem miejsca zakupu botwiny będzie gospodarstwo ekologiczne, gdzie można nabyć produkt bez dodatku substancji wspomagających wzrost botwiny.
Przy wyborze produktu pakowanego pamiętaj o sprawdzaniu czy produkt ma logo Unijne oraz certyfikat, który określa go jako "eko" lub "bio". Nie daj się nabrać na hasła „naturalne”, „zdrowe” czy „tradycyjne” taki produkt nie musi pochodzić z uprawy ekologicznej.
Jeśli nie masz dostępu do gospodarstwa ekologicznego wybierz się na pobliski bazar. Dokładnie obejrzyj botwinę, którą chcesz kupić. Warzywo powinno mieć małe jędrne listki i ciemno-bordową łodygę i korzeń. Liście nie powinny mieć brązowych przebarwień oraz dziurek, które mogą świadczyć o tym, że na warzywie mieszkały szkodniki. Kupując botwinę warto też zapytać o źródło pochodzenia warzywa.
Co dobrego można zrobić z botwiny?
Nasz numer jeden to chłodnik! oto chłodnikowa propozycja czekoladka_m
oraz przepis caroline1983 na chłodnik litewski
![Kotlety mielone w botwinie](https://static.gotujmy.pl/MT/chlodnik-z-botwinki-106182.jpg)
![Panierowane łodygi botwiny](https://static.gotujmy.pl/MT/chlodnik-litewski-111940.jpg)
Oto ciekawe wykorzystanie botwiny:
Beatris zaprasza do zrobienia Kotletów mielonych w botwinie oraz Panierowanych łodyg botwiny
![](https://static.gotujmy.pl/MT/kotlety-mielone-w-botwinie-114084.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/MT/panierowane-lodygi-botwiny-118231.jpg)