Botwina najczęściej stosowana jest do przygotowywania chłodników. Młode liście idealnie nadają się do sałatek.
Znasz dobry przepis z użyciem botwiny? Dodaj go!
Jak kupić dobrą i świeżą botwinę?
Najlepszym wyborem miejsca zakupu botwiny będzie gospodarstwo ekologiczne, gdzie można nabyć produkt bez dodatku substancji wspomagających wzrost botwiny.
Przy wyborze produktu pakowanego pamiętaj o sprawdzaniu czy produkt ma logo Unijne oraz certyfikat, który określa go jako "eko" lub "bio". Nie daj się nabrać na hasła „naturalne”, „zdrowe” czy „tradycyjne” taki produkt nie musi pochodzić z uprawy ekologicznej.
Jeśli nie masz dostępu do gospodarstwa ekologicznego wybierz się na pobliski bazar. Dokładnie obejrzyj botwinę, którą chcesz kupić. Warzywo powinno mieć małe jędrne listki i ciemno-bordową łodygę i korzeń. Liście nie powinny mieć brązowych przebarwień oraz dziurek, które mogą świadczyć o tym, że na warzywie mieszkały szkodniki. Kupując botwinę warto też zapytać o źródło pochodzenia warzywa.
Co dobrego można zrobić z botwiny?
Nasz numer jeden to chłodnik! oto chłodnikowa propozycja czekoladka_m
oraz przepis caroline1983 na chłodnik litewski
Oto ciekawe wykorzystanie botwiny:
Beatris zaprasza do zrobienia Kotletów mielonych w botwinie oraz Panierowanych łodyg botwiny