Botwina królową wiosny

Poznaj wartości odżywcze botwiny oraz przepisy z jej wykorzystaniem. Znajdziesz tutaj przepisy na chłodniki, panierowane łodygi botwiny, mini gołąbki oraz kotlety mielone.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Botwina królową wiosny
fot. Fotolia
Botwiną nazywamy młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Botwina dostarcza do organizmu składniki odżywcze - zwłaszcza kwas foliowy, magnez, żelazo oraz potas; witaminy z grupy A i C. Botwina jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego też watro jeść ją podczas choroby oraz w ciepłe dni. Naukowcy potwierdzają, że botwina zawiera w swoim składzie bioflawonoidy - silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Botwina ma dużo betainy - substancji, która pomaga zapobiegać przeziębieniu i grypie.

 

Botwina najczęściej stosowana jest do przygotowywania chłodników. Młode liście idealnie nadają się do sałatek. 

 

Znasz dobry przepis z użyciem botwiny? Dodaj go!


                                    

 

   Chłodnik z buraków  Chłodnik z buraków

 

Jak kupić dobrą i świeżą botwinę?

 

Najlepszym wyborem miejsca zakupu botwiny będzie gospodarstwo ekologiczne, gdzie można nabyć produkt bez dodatku substancji wspomagających wzrost botwiny. 

 

Przy wyborze produktu pakowanego pamiętaj o sprawdzaniu czy produkt ma logo Unijne oraz certyfikat, który określa go jako "eko" lub "bio". Nie daj się nabrać na hasła „naturalne”, „zdrowe” czy „tradycyjne” taki produkt nie musi pochodzić z uprawy ekologicznej. 

 

Jeśli nie masz dostępu do gospodarstwa ekologicznego wybierz się na pobliski bazar. Dokładnie obejrzyj botwinę, którą chcesz kupić. Warzywo powinno mieć małe jędrne listki i ciemno-bordową łodygę i korzeń. Liście nie powinny mieć brązowych przebarwień oraz dziurek, które mogą świadczyć o tym, że na warzywie mieszkały szkodniki. Kupując botwinę warto też zapytać o źródło pochodzenia warzywa. 
 

      

 

Co dobrego można zrobić z botwiny?

 

Nasz numer jeden to chłodnik! oto chłodnikowa propozycja czekoladka_m 

oraz przepis caroline1983 na chłodnik litewski

 

Kotlety mielone w botwinie Panierowane łodygi botwiny

 

Oto ciekawe wykorzystanie botwiny: 

 

Beatris zaprasza do zrobienia Kotletów mielonych w botwinie  oraz Panierowanych łodyg botwiny

 


 
Znasz dobry przepis z użyciem botwiny? Dodaj go!