Budyń doskonały

  • 1

Gotowany na mleku, doskonały dodatek do ciast - budyń...

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Budyń doskonały
Uwielbiany przez dzieci, będzie o wiele pulchniejszy, jeśli dodamy do niego ubitą śmietanę.Posypanie gorącego budyniu cukrem zapobiega utworzeniu się na nim kożucha.Przed nałożeniem budyniu należy spłukać salaterkę zimną wodą. Ułatwi to późniejsze wyjęcie deseru. Jeśli używamy budyniu do przyrządzenia kremu, należy dodać na jeden budyń łyżkę mąki pszennej i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, oraz łyżeczkę cukru waniliowego do gotującego się mleka.Masło najpierw ucieramy na puchową masę, dopiero wtedy dokładamy po jednej łyżce budyniu, podniesie to walory smakowe i konsystencję kremu. Krem budyniowy świetnie nadaje się do przekładania cist biszkoptowych, metrowca, czy napełniania babeczek.