Sumerowie i Egipcjanie oddawali jej boską cześć. Do Europy sprowadzili ją Rzymianie. To roślina z rodziny czosnkowatych. W dzisiejszych czasach mamy wiele odmian cebuli o różnych kształtach i kolorach. Wykorzystujemy jej mięsiste liście spichrzowe tworzące mnie lub bardziej okrągłą bulwę, a także zielone liście asymilacyjne wyrastające ze środka. Cebula zawiera olejek lotny z siarką i stąd jej charakterystyczny, ostry zapach. Zawiera też cukry, wapń, żelazo, sód, potas, magnez, fosfor, witaminy: A, B1, B2, B6, D, C, PP, a także śluzy i pektyny działające bardzo korzystnie na procesy trawienne. Cebula ma właściwości lecznicze, bakteriobójcze. Działa uspokajająco na system nerwowy, moczopędnie oraz przeciw pasożytniczo. Jej spożywanie reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. W celach kulinarnych używa się cebuli powszechnie. Stosuje się ją w stanie surowym, suszonym a także gotowanym czy pieczonym. Jest składnikiem i przyprawą wielu sałatek, zup, dań warzywnych i mięsnych. Dodaje się ją do przetworów z grzybów i warzyw.