Kupując mięso w sklepie, najlepiej wybierać takie pakowane próżniowo bądź na tacce. Pamiętajcie o sprawdzeniu, czy zakupione mięso posiada symbol QAFP - oznaczenie gwarantujące, że przy hodowli nie podawano zwierzęciu antybiotyków czy hormonów wzrostu.
MIĘSO KURZE - zalecane jest dla osób mających problemy z jelitami; zawiera dużo witamin z grupy PP i B. Posiada też kwas linolowy, który bierze czynny udział w procesie usuwania złego cholesterolu z organizmu. Mięso z kurczaka zalecane jest również osobom zapominalskim.
MIĘSO INDYCZE - szczególnie polecane osobom, które pragną schudnąć. W 100g produktu zawiera jedynie 80 kalorii. Jest źródłem witaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok, oraz białka budującego nasze mięśnie. Generalnie dla osób dbających o linię polecane jest mięso białe; czerwone bowiem zawiera więcej tłuszczu.
MIĘSO DLA MALUCHÓW - dla najmłodszych powinniśmy wybierać mięso z indyka i gęsinę, ponieważ najmniej uczulają. Mięso z kurczaka faszerowane antybiotykami może zaburzyć pracę hormonalną u dzieci. Powinniśmy zadbać o to, by w diecie dziecka nie znalazły się glutaminian sodu (E621) i azotyn potasu (E250), dlatego ważne jest czytanie etykiet.
Starajmy się też o to, by kupione wędliny zawierały przynajmniej 85% mięsa drobiowego, a parówki co najmniej 65% mięsa z drobiu.
Powinniśmy wiedzieć, że mięso drobiowe może uczulać, dlatego musimy być bardzo ostrożni, jeśli mamy alergię np. na kurze białko.
weronikaS