Podstawą dobrych kotletów mielonych jest mięso. Zamiast kupować je w sklepie, w którym nie wiemy co tak naprawdę jest, lepiej zainwestować w kupno maszynki do mielenia mięsa i kupować w sklepie mięsa w kawałkach i samemu je mielić.
Oprócz mięsa potrzebne są jajka, przyprawy i bułka tarta. Polecam także dodać do mięsnej masy łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki której kotlety będą bardziej pulchne. Oprócz tego cebulka podniesie smak każdych kotletów. Warto dodać także posiekane zioła np. garść natki pietruszki czy szczypiorku.
Polecam także dodawanie różnych dodatków, dzięki którym kotlety za każdym razem będą smakowały inaczej. Doskonałe są mielone, suszone grzyby leśne. W środek kotletów można nałożyć podduszone pieczarki z cebulką lub kawałek sera żółtego, brokuła, ugotowaną brukselkę czy inne warzywa (dobrze sprawdza się ugotowana i pokrojona w kosteczkę marchewka, albo zielony groszek). Można zrobić wersję kotletów mielonych a la gołąbki. Mięso łączy się z ryżem i posiekana kapustą.
Dzięki tym małym zmianom kotlety będą pyszne. Do panierki można używać tartej bułki, sezamu, czy płatków owsianych. Po usmażeniu, kotlety należy odsączyć na papierowym ręczniku. Można także przełożyć je do rondelka i nakryć pokrywką.
Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone ze szpinakiem >>>