Jak zrobić lody truskawkowe?

Lody truskawkowe w domu można zrobić ze śmietany kremówki, cukru i mleka skondensowanego, a w wersji dietetycznej można wykorzystać owoce, jogurt i cukier lub miód. Składniki miksuje się blenderem lub w termomiksie i wstawia do zamrażarki, aż owocowa masa zgęstnieje.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody truskawkowe?
fot. Fotolia
Domowe lody mrozi się w plastikowym opakowaniu lub oddzielnych pojemnikach. Masę truskawkową można też przełożyć do specjalnych pojemniczków z drewnianym lub plastikowym patykiem.

Jak zrobić domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe domowej roboty można zrobić ze świeżych (bez szypułek) lub mrożonych truskawek. Do zrobienia deseru potrzebna jest śmietana kremówka, niesłodzone mleko skondensowane (można je zastąpić jogurtem greckim) i cukier (lub dojrzały banan albo miód).

Jak zrobić lody w blenderze

Szybkie lody domowe można zrobić w blenderze. Wybierając mrożone truskawki, warto je wcześniej odrobinę rozmrozić, by łatwiej się miksowały w urządzeniu.
  • Truskawki włóż do wysokiej miski i zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj śmietanę kremówkę, mleko skondensowane i cukier albo dojrzałego banana.
  • Zblenduj wszystkie składniki ze sobą.
  • Przełóż masę do pucharków i włóż do zamrażarki.
  • Gdy masa będzie twarda, domowe lody są gotowe do jedzenia.
  • Pucharki można ozdobić świeżymi owocami albo listkami mięty.

Lody truskawkowe z termomiksu

Domowe lody z termomiksu mają bardzo puszystą konsystencję. Na ich wykonanie potrzeba, oprócz truskawek (świeżych lub mrożonych), cukru i białka z jednego jajka.
  • Cukier zmiksuj w urządzeniu na puder.
  • Dodaj truskawki i ponownie wymieszaj na wysokich obrotach.
  • Wlej białko i miksuj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
  • Domowe lody przełóż do miseczek, foremek lub pojemników i odstaw do zamrażarki.