Jak zrobić domowe lody brzoskwiniowe?
Do przygotowania aromatycznych lodów potrzebować będziemy 4 dorodnych brzoskwiń, 500ml słodkiej śmietanki (30-36%), 5 jajek, łyżki masła i 4 łyżek cukru.
Umyte brzoskwinie kroimy na kawałki (ze skórą) i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym masłem. Całość podsmażamy do momentu aż brzoskwinie rozpadną się na drobne części, a ich sok nieco odparuje. Kiedy konsystencja brzoskwiń będzie odpowiednia, blendujemy je na mus i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie możemy zająć się oddzieleniem białek od żółtek - każde z nich ubijamy z 2 łyżkami cukru. Chwilę po tym ubić należy również śmietanę, tak by miała ona sztywną konsystencję. Następnie do puszystych żółtek porcjami dodajemy mus brzoskwiniowy, śmietanę i pianę z białek, mieszając delikatnie za pomocą łopatki cukierniczej. Gotową masę należy przelać do plastikowego pojemnika (możemy do tego celu wykorzystać pusty pojemnik po lodach) i wstawić do zamrażalki na 5 godzin, mieszając je co jakiś czas.
Fot. Fotolia
Gotowe lody nakładamy do pucharków i podajemy z owocami, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Pyszności!
Co z tymi lodami, czyli kto je wynalazł?
Lody to niewątpliwie deser, który kochają wszyscy. Kto przysłużył się dla dobra społeczeństwa i wynalazł te dające orzeźwienie w upalny dzień smakowitości? Jak podają źródła historyczne, pierwsze lody podawano już 2000 lat przed naszą erą, a ich twórcami byli Chińczycy - robili je z mleka, owoców i śniegu. Przepis na nie stał się popularny na całym świecie, dzięki podróżnikowi Marcowi Polo, który otrzymał go od przywódcy Mongołów Kubiłaja-chana.
Z biegiem lat, klasyczny przepis udoskonalili Grecy dodając do podstawowych składników miód, cynamon, sok owocowy oraz wino. Deser zyskał wtedy tak dużą popularność, że nazywano go "śniegiem Olimpu"!
Brzoskwinie - owoce pełne witamin
Brzoskwinie są najpopularniejszymi wakacyjnymi owocami, gdyż szczyt ich sezonu przypada na lipiec i sierpień. Te jędrne pestkowe owoce poza doskonałym smakiem charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi: są niskokaloryczne, zawierają sporo błonnika i w 85% składają się z wody, dzięki czemu są sycące i świetnie gaszą pragnienie.
Brzoskwinie jadane w dużych ilościach pozytywnie wpływają też na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Owoce te dzięki zawartości niacyny sprawiają, że mamy więcej energii, a nasze samopoczucie znacznie się poprawia.
Fot. Fotolia
Jędrne brzoskwinie są też źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, B3, E, K oraz fosforu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, manganu i boru!
Należy wiedzieć, że wspomniane wartości odżywcze i witaminy posiadają jedynie świeże, nieprzetworzone owoce - zarówno przetwory i brzoskwinie w puszce zawierają ich znacznie mniej!
Przepisy na lody
Desery lodowe to najlepszy sposób na orzeźwienie w upalny dzień - produkowane bez dodatku sztucznych barwników będą wspaniałą przekąską nawet dla najmłodszych domowników!
Jeśli uda się Wam kupić soczyste i dorodne brzoskwinie, koniecznie przygotujcie z nich lody brzoskwiniowe z dodatkiem cytrusowego aromatu! Dla wielbicieli mniej kalorycznych deserów mamy też sprawdzoną recepturę na sorbet brzoskwiniowy, który przyrządzicie w kilka chwil!
Fot. Fotolia
Lody lody, dla ochłody! Nic tak nie poprawi nam nastroju jak gałka aromatycznych lodów zrobionych na bazie sezonowych owoców. Korzystajcie z naszych przepisów i dowolnie je urozmaicajcie. Powodzenia w kulinarnych eksperymentach - czekamy na Wasze inspirujące receptury!
Do przygotowania aromatycznych lodów potrzebować będziemy 4 dorodnych brzoskwiń, 500ml słodkiej śmietanki (30-36%), 5 jajek, łyżki masła i 4 łyżek cukru.
Umyte brzoskwinie kroimy na kawałki (ze skórą) i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym masłem. Całość podsmażamy do momentu aż brzoskwinie rozpadną się na drobne części, a ich sok nieco odparuje. Kiedy konsystencja brzoskwiń będzie odpowiednia, blendujemy je na mus i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie możemy zająć się oddzieleniem białek od żółtek - każde z nich ubijamy z 2 łyżkami cukru. Chwilę po tym ubić należy również śmietanę, tak by miała ona sztywną konsystencję. Następnie do puszystych żółtek porcjami dodajemy mus brzoskwiniowy, śmietanę i pianę z białek, mieszając delikatnie za pomocą łopatki cukierniczej. Gotową masę należy przelać do plastikowego pojemnika (możemy do tego celu wykorzystać pusty pojemnik po lodach) i wstawić do zamrażalki na 5 godzin, mieszając je co jakiś czas.
Fot. Fotolia
Gotowe lody nakładamy do pucharków i podajemy z owocami, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Pyszności!
Co z tymi lodami, czyli kto je wynalazł?
Lody to niewątpliwie deser, który kochają wszyscy. Kto przysłużył się dla dobra społeczeństwa i wynalazł te dające orzeźwienie w upalny dzień smakowitości? Jak podają źródła historyczne, pierwsze lody podawano już 2000 lat przed naszą erą, a ich twórcami byli Chińczycy - robili je z mleka, owoców i śniegu. Przepis na nie stał się popularny na całym świecie, dzięki podróżnikowi Marcowi Polo, który otrzymał go od przywódcy Mongołów Kubiłaja-chana.
Z biegiem lat, klasyczny przepis udoskonalili Grecy dodając do podstawowych składników miód, cynamon, sok owocowy oraz wino. Deser zyskał wtedy tak dużą popularność, że nazywano go "śniegiem Olimpu"!
Brzoskwinie - owoce pełne witamin
Brzoskwinie są najpopularniejszymi wakacyjnymi owocami, gdyż szczyt ich sezonu przypada na lipiec i sierpień. Te jędrne pestkowe owoce poza doskonałym smakiem charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi: są niskokaloryczne, zawierają sporo błonnika i w 85% składają się z wody, dzięki czemu są sycące i świetnie gaszą pragnienie.
Brzoskwinie jadane w dużych ilościach pozytywnie wpływają też na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Owoce te dzięki zawartości niacyny sprawiają, że mamy więcej energii, a nasze samopoczucie znacznie się poprawia.
Fot. Fotolia
Jędrne brzoskwinie są też źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, B3, E, K oraz fosforu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, manganu i boru!
Należy wiedzieć, że wspomniane wartości odżywcze i witaminy posiadają jedynie świeże, nieprzetworzone owoce - zarówno przetwory i brzoskwinie w puszce zawierają ich znacznie mniej!
Przepisy na lody
Desery lodowe to najlepszy sposób na orzeźwienie w upalny dzień - produkowane bez dodatku sztucznych barwników będą wspaniałą przekąską nawet dla najmłodszych domowników!
Jeśli uda się Wam kupić soczyste i dorodne brzoskwinie, koniecznie przygotujcie z nich lody brzoskwiniowe z dodatkiem cytrusowego aromatu! Dla wielbicieli mniej kalorycznych deserów mamy też sprawdzoną recepturę na sorbet brzoskwiniowy, który przyrządzicie w kilka chwil!
Fot. Fotolia
Lody lody, dla ochłody! Nic tak nie poprawi nam nastroju jak gałka aromatycznych lodów zrobionych na bazie sezonowych owoców. Korzystajcie z naszych przepisów i dowolnie je urozmaicajcie. Powodzenia w kulinarnych eksperymentach - czekamy na Wasze inspirujące receptury!