Jogurt naturalny można przygotować w domu. Potrzebne jest naczynie z przykrywką w którym będziemy robić jogurt oraz termometr np. taki do mierzenia temperatury wody przy parzeniu herbaty oraz ręcznik frotte do owinięcia naczynia. Poza tym potrzebne jest 200ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii bez dodatków 1 litr mleka świeżego (nazwa handlowa ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia)
Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury 40-42 stopnie i wlewamy je do naczynia w którym robimy jogurt. Do mleka wmieszać jogurt naturalny. Naczynie przykrywamy (nie szczelnie) i owijamy ręcznikiem aby dłużej trzymało ciepło.
Jogurt najlepiej przygotowywać wieczorem a rano już gotowy jogurt włożyć do lodówki odkładając porcję 200ml jogurtu do następnej produkcji. Jeżeli chcemy przygotować większe porcje jogurtu to zwiększamy ilość składników.
Domowy jogurt naturalny można wykorzystać do:
- przygotowania sosów do sałatek
- dipów
- jogurtów słodzonych z owocami zmiksowanymi lub extra dużymi
- galaretek jogurtowych
- wypieków.
Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury 40-42 stopnie i wlewamy je do naczynia w którym robimy jogurt. Do mleka wmieszać jogurt naturalny. Naczynie przykrywamy (nie szczelnie) i owijamy ręcznikiem aby dłużej trzymało ciepło.
Jogurt najlepiej przygotowywać wieczorem a rano już gotowy jogurt włożyć do lodówki odkładając porcję 200ml jogurtu do następnej produkcji. Jeżeli chcemy przygotować większe porcje jogurtu to zwiększamy ilość składników.
Domowy jogurt naturalny można wykorzystać do:
- przygotowania sosów do sałatek
- dipów
- jogurtów słodzonych z owocami zmiksowanymi lub extra dużymi
- galaretek jogurtowych
- wypieków.
Ma-Gosia