Co zrobić z mielonego?

Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, możemy z niego przygotować wile różnorodnych potraw. Kotlety, sosy, czy zapiekanki z jego dodatkiem będą bardzo sycące i pysznie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z mielonego?
fot. Fotolia
Mięso mielone można przygotować z wieprzowiny, wołowiny, indyka, a nawet kurczaka. Z jego pomocą przygotujemy wiele pożywnych, szybkich i pysznych potraw.

Co zrobić z mielonego?

Kotlety mielone

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 1  jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka słodka
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia
wykonanie:
  • Mięso przekładamy do miski, kajzerkę moczymy w mleku, aż będzie całkowicie miękka.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy razem z przyprawami, odciśniętą dobrze bułką, jajkiem, wodą i cebulą do miski, mieszamy dokładnie masę ręką lub łyżką
  • Formujemy lekko podłużne i spłaszczone kotlety, panierujemy w tartej bułce.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy po kilka sztuk na raz.

mięso mielone
 
Sos z mięsem mielonym

Składniki: 
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • czerwona papryka ostra
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
wykonanie:
  • Mięso przyprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i solą.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy mięso, mieszamy, smażymy kilka chwil,
  • dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i ½ szklanki wody.
  • Całość dusimy ok. 15 minut.
  • Do małej ilości zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy trzymając na ogniu jeszcze chwilę,
  • Następnie dodajemy pokrojoną zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie.
  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z makaronem.
Zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g ulubionych mrożonych warzyw
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
 Wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy i  kroimy w plastry, podsmażamy na patelni,  doprawiamy do smaku, odstawiamy do ostudzenia.
  • Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła i mieszamy.
  • Warzywa rozmrażamy  i podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Na dnie układamy warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wykładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
  • Śmietanę mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem.
  • Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  • Pieczemy przez ok. 30 minut.