Mięso mielone można przygotować z wieprzowiny, wołowiny, indyka, a nawet kurczaka. Z jego pomocą przygotujemy wiele pożywnych, szybkich i pysznych potraw.
Co zrobić z mielonego?
Kotlety mielone
Składniki:
Sos z mięsem mielonym
Składniki:
Składniki:
Co zrobić z mielonego?
Kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Papryka słodka
- Sól i pieprz
- 1 łyżka lodowatej wody
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
- Mięso przekładamy do miski, kajzerkę moczymy w mleku, aż będzie całkowicie miękka.
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy razem z przyprawami, odciśniętą dobrze bułką, jajkiem, wodą i cebulą do miski, mieszamy dokładnie masę ręką lub łyżką.
- Formujemy lekko podłużne i spłaszczone kotlety, panierujemy w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy po kilka sztuk na raz.
Sos z mięsem mielonym
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- czerwona papryka ostra
- pieprz i sól
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- Mięso przyprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i solą.
- Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy posiekaną cebulę.
- Dodajemy mięso, mieszamy, smażymy kilka chwil,
- dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem i ½ szklanki wody.
- Całość dusimy ok. 15 minut.
- Do małej ilości zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy trzymając na ogniu jeszcze chwilę,
- Następnie dodajemy pokrojoną zieloną pietruszkę i zioła prowansalskie.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z makaronem.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g ulubionych mrożonych warzyw
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 200 ml śmietany 18%
- 20 dag żółtego sera
- 1 jajko
- szczypta chili
- zioła prowansalskie
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku, odstawiamy do ostudzenia.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła i mieszamy.
- Warzywa rozmrażamy i podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Na dnie układamy warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wykładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem.
- Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
- Sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
- Pieczemy przez ok. 30 minut.