Rybne kotlety na różne sposoby

  • 2

Rybne pulpety, kotlety i kotleciki to świetna alternatywa dla smażonej ryby. Zobacz ciekawe pomysły na rybę.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rybne kotlety na różne sposoby
Pomysłowe pulpety



Rybne pulpety w sosie pomidorowym to propozycja Eli_555, danusia poleca pulpety rybne w sosie słodko-kwaśnym, ale wart uwagi jest przepis przejs albo anulki7 (rybne pulpety w galarcie). Pysznie wygląda również ryba po żydowsku oraz pulpeciki z natką autorstwa termar.

Nasza propozycja:

Rybne pulpeciki z dorsza w sosie kaparowo-cytrynowym

Składniki (przepis na 4 porcje):

- 50 dag filetu z dorsza
- 30 dag wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kremówki 30-proc.
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki kaszy manny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz

Sos:
- 2 łyżki kaparów
- 10 dag masła
- sok i skórka z cytryny, pokrojona w cienkie słupki
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Dorsza bardzo drobno posiekaj. Łososia pokrój na małe kawałki. Obie ryby wymieszaj z jajkami zmiksowanymi z kremówką. Dodaj kaszę, koperek oraz sok z cytryny. Masę dopraw pieprzem, gałką i ew. solą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformuj z masy 8 podłużnych pulpecików. Każdy owiń ciasno w folię spożywczą i gotuj 15 min we wrzątku, co jakiś czas obracając pulpety na drugą stronę.

2. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę i sok z cytryny. Smaż około 5 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i oprósz pieprzem. Pulpeciki rozwiń z folii, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Rybne kotlety w ciekawych odsłonach


Koltety rybne z kalafiorem i brokułem to zdrowa, witaminowa bomba autorstwa Sarenki, msewka dodaje do swoich rybnych kotletów ziemniaki a Bunia - grzyby w kotletach rybnych z pieczarkami.

A może mielone z łososia? Żaden problem! Pyszne na przykład z sosem grzybowym. Równie ciekawe są kotleciki z tuńczykiem w sosie własnym Netki. Propozycja Berniki to z kolei kotleciki z morszczuka z curry.

Hitem są też propozycje rybnej ekspertki - evita0007 zrobiła kotlety z mintaja z dodatkiem marchewki.

Różne są opinie na temat pangi, ma ona swoich zwolenników, a dla nich zewa ma kotleciki rybne z nutką sojową.

Nasza propozycja

Rybne kuleczki

-0.5kg filetu (na przykład z tilapii)
-2 łyżki koperku
-1 cebula
-1 jajko
-2 kromki chleba
-100 ml mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-oliwa z oliwek
-olej do smażenia

1.Filet pokrój i zmiel w mikserze, chleb zamocz w mleku, wyciśnij nadmiar tego ostatniego i też zmiksuj. Obierz i posiekaj cebulę i podsmaż ją parę minut na oliwie.
2.Połącz rybę, chleb, cebulę, roztrzepane jajko, łyżkę mąki i koperek. Wymieszaj aż się dobrze połączą ze sobą i przypraw.
3.Formuj małe kuleczki i oprósz je w mące. Smaż (na gorącym oleju!) aż będą brązowe i odsącz na papierowym ręczniku.

Fot. Pani Domu, Fotolia