Jak zrobić ocet ryżowy?

Ocet ryżowy powstaje z wina ryżowego. Doprawia się nim ryż do sushi, sałatki, sosy, makarony oraz marynuje mięso przed smażeniem lub pieczeniem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ocet ryżowy?
fot. Fotolia
Istnieją trzy odmiany octu ryżowego: biała, czerwona i czarna. Jest jednym z podstawowych składników ryżu do sushi.

Ocet ryżowy – do czego go użyć?

Ocet ryżowy używany jest głównie do przyprawiania dań kuchni orientalnej. Octem marynuje się mięso przed smażeniem, dodaje się go do sałatek, sosów słodko-kwaśnych i makaronów. W polskiej kuchni po ocet ryżowy sięga się coraz częściej, gdyż jest mniej ostry niż ocet spirytusowy i nie dominuje smaku potraw.

Jak robi się ocet ryżowy, krok po kroku

Ocet ryżowy robi się z wina ryżowego. Do „zaoctowania” wina dochodzi wtedy, gdy powietrze dostaje się do butelki.
  • Wino ryżowe postaw w ciepłym miejscu i odkorkuj butelkę.
  • Wieczko butelki przykryj cienką warstwą gazy, tak aby powietrze dostawało się do środka.
  • Odstaw wino na około 2 tygodnie.
  • Zlej ocet przez gazę (aby zatrzymać osad) do szklanych butelek i szczelnie zakorkuj.
  • Ocet ryżowy przechowuj w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić wino ryżowe

Wino ryżowe jest mocniejsze od owocowych, bo zawiera około 17 % alkoholu. Do jego wykonania potrzebujesz sypkiego ryżu, rodzynek, cukru, soku z cytryn oraz pożywki i drożdży winnych.
  • Opłukane rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw, aż napęcznieją.
  • Drożdże winiarskie rozrób według przepisu na opakowaniu.
  • Ryż opłucz w wodzie i wsyp na dno gąsiora.
  • Ryż zalej wodą z cukrem, sokiem z cytryny, pożywką i rozrobionymi drożdżami.
  • Gąsior zamknij rurką fermentacyjną, aby powietrze nie dostało się do środka.
  • Odstaw wino do ciepłego miejsca na około 6 tygodni.

Jak powstaje ocet ryżowy

Ocet ryżowy powstaje na drodze fermentacji alkoholowej i octowej składników na bazie ryżu.

Do czego służy ocet ryżowy do sushi

Ocet ryżowy do sushi służy do doprawiania ryżu. Po ugotowaniu, składnik japońskiej potrawy doprawia się mieszanką octu ryżowego, cukru i soli. Dzięki temu ryż uzyskuje charakterystyczny, lekko słony smak.